Salata asortata dulce acrisoara la borcan este propunerea mea de muraturi din toamna asta. In ceea ce priveste muraturile de anul asta, abia am pus castraveti la murat in saramura.
Salata asta am vazut-o la Retete Merisor si a coincis cu telefonul Ralucai de la TVR Iasi care mi-a propus sa pregatim niste retete de toamna. Combinatia de fructe si legume si gustul dulce acrisor se imbina perfect si garantez pentru o salata apreciata.
Preparare pas cu pas salata asortata dulce acrisoara la borcan
Ingrediente:
- 1 kg gogonele
- 1 kg castraveti
- 1/2 kg morcovi
- 600 g conopida
- 2 buc mici sfecla rosie
- 1 telina mica cu frunze
- 400 g varza
- 800 g struguri albi
- 4 buc gogosari
- 3 mere
- 10 catei de usturoi
- 2l apa
- 750 ml otet din vin
- 300g zahar
- 3 linguri sare grunjoasa
- 3 foi de dafin
- 5 boabe ienibahar
- 1 lingurita rasa boabe de piper
- 1 lingura boabe de mustar
Mod de preparare:
Toate legumele si fructele se spala si se scurg de apa.
Sfecla rosie, telina si morcovii se decojesc.
Morcovii si castravetii se feliaza subtire.
Conopida se desface in buchetele mici.
Varza se taie fideluta mai mare.
Gogosarii se desfac in felii apoi se taie julien.
Sfecla rosie, merele si telina se taie in sferturi si apoi se feliaza.
Boabele de struguri se desfac de pe ciorchine.
Frunzele de telina (eu nu le-am pus chiar pe toate) se toaca marunt. Usturoiul se feliaza subtire. Acestea au un rol un de conservare.
Intr-o cratita mare se pregateste dilutia. Se toarna apa, otetul din vin, zaharul, sarea grunjoasa si condimentele. Se amesteca si se lasa la foc pana se topeste zaharul. Dilutia trebuie sa fie fierbinte aproape de temperatura de fierbere.
Se opreste focul si se toarna legumele si fructele si se lasa asa cca. 5 minute.
In borcane bine spalate si uscate se pune salata. Se apasa usor cu o lingura, dar nu trebuie sa fie indesata. Deasupra se toarna dilutia si apoi se pun capacele.
Salata asortata dulce acrisoara merge perfect langa o friptura, dar la fel de bine si langa o mancare de post.
Pentru inspiratie va las si reteta de salata de toamna la borcan.
Spor la pregatit!