Castraveti murati in saramura– o reteta cu care dupa multi ani de incercari am reusit sa am muraturile perfecte.

In tinerete am incercat niste variante de muraturi, dar niciodata nu rezistau sau erau dubioase din start. Mi-am ca e de la apa, de la legume…de la…pana m-am lasat pe principiul ca nu le poti face pe toate in viata. Acu cativa ani “m-am lipit” de reteta lui Lucian Gavrila, un blogger culinar ce era cadru didactic universitar si care intre timp a plecat dintre noi.
La reteta lui Lucian am adaugat hrean si boabe de mustar, ambele conservanti naturali.

Stiti cum ies castravetii astia: crocanti, usor aromati, usor picanti si perfect sarati.

Castraveti murati in saramura

Preparare pas cu pas castraveti murati in saramura

Ingrediente:

  • 5 kg castraveti proaspeti
  • 2 capatani de usturoi
  • 4-5 ardei iuti
  • 2 morcovi
  • 1 legatura marar uscat
  • 2-3 bucati hrean
  • 1 lingura cu varf boabe de mustar
  • 6 l apa
  • 6 linguri cu varf sare grunjoasa pentru muraturi (adica o sare mare neiodata). O lingura de sare cantareste undeva la 25 de g.

Mod de preparare:
Castravetii trebuie sa fie proaspeti, fara urme de lovire sau boli. Eu ii prefer pe cei de marime medie, cei mari nu prea imi plac. Ei se spala bine in doua ape.
Pregatim tot ce avem nevoie: curatam usturoiul si hreanul, taiem in bucati mai mici marul uscat (asta daca folosim borcane), pregatim boabele de mustar si ardeii iuti.

castraveti murati

Intr-o oala punem apa la fiert impreuna cu sarea. Lingura de sare cu varf inseamna cu varf, nu doar usor plina. Amestecati cu lingura si lasati sa ajunga la punctul de fierbere.

Puteti pune toata cantitatea de castraveti intr-un butoias sau o puteti pune in borcane mai marisoare, asa cum am facut eu.

La fundul fiecarui borcan puneti o bucata de hrean si doi catei de usturoi. Asezati castravetii si puneti in fiecare borcan cate un ardei iute, rondele de morcov si intercalati si usturoi. Deasupra puneti inca o bucata de hrean, boabe de mustar si acoperiti cu marar uscat.

Castraveti murati in saramura

Cand saramura incepe sa clocoteasca opriti focul si turnati asa fierbinte peste castraveti. Asteptati ca apa sa patrunda peste tot si mai adaugati daca este nevoie. Inchideti bine borcanele ca sa nu patrunda aer si le lasati intr-un loc mai ferit de razele soarelui fara sa umblati la ele 2-3 saptamani.
La inceput o sa vedeti ca saramura va avea o culoare tulbure pe perioada fermentatiei, dar spre final continutul se va limpezi.

Castraveti murati in saramura

Uneori pun si bucati de sfecla rosie cruda in borcane si asa muraturile capata o culoare roz.
Asadar asta este reteta mea de castraveti murati crocanti de care nu ma mai despart.
Daca va plac gogonele poate incercati salata de gogonele cu ceapa rosie.

Multumesc, Lucian! Odihneste-te in pace!
Spor la pregatiri!




0/5 (0 Reviews)

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *