Daca v-ati apucat de pus muraturi atunci nu uitati sa luati in considerare si aceasta reteta de dovlecei murati pentru iarna.
Dovleceii s-au dovedit a fi legume ce se preteaza intr-o multitudine de prepararate, de la mancaruri gatite, salate proaspete, deserturi, dulceturi si muraturi. Eu iubesc dovleceii si ma bucur din plin de ei.
In ultimul timp ne-am infruptat mult cu dovlecei la gratar sau trasi la tigaie cu foarte putin ulei.
Pentru ca am primit multi dovlecei fragezi si crescuti fara chimicale m-am mobilizat sa pun cativa si la murat.
Reteta este simpla, cam ca la castraveti.
Ingrediente:
- dovlecei fragezi
- 1 lingura de sare neiodata/grunjoasa la 1l de apa
- usturoi/cate 2-3 catei de borcan
- hrean/ cate 2 bucati de borcan
- marar uscat
- boabe de mustar
- morcov (optional)
Mod de preparare dovlecei murati pentru iarna:
Dovleceii se spala bine si se taie in felii de cca. 1cm. Eu am folosit dovlecei galbeni si verzi.
Apa se amesteca cu sarea grunjoasa pana se dizolva. Pentru o dizolvare rapida eu pun oala putin pe foc, doar cat se incalzeste foarte putin.
In fiecare borcan se pune la fund cate un catel de usturoi, o bucata de hrean si niste boabe de mustar. Se aseaza feliile de dovlecei astfel incat sa valorificam tot spatiul. Nu trebuie insa sa-i strivim. In fiecare borcan punem si doua-trei felii de morcov, mai mult pentru design.
Deasupra punem iar cate un catel de usturoi, o bucatica de hrean, marar uscat si boabe de mustar.
La sfarsit turnam solutia preparata si inchidem ermetic borcanele.
Borcanele cu dovlecei murati se pastreaza in camara sau sau in spatii aerisite. In cateva zile se si pot consuma chiar daca nu sunt murati complet. Mie imi plac muraturile care sunt cam la jumatate de drum.
Borcanul odata desfacut ar trebui consumat in scurt timp si tinut la rece daca continutul nu a fost terminat.
Va las si o reteta de dovlecei murati intregi de la Alex (Bucataria familiei mele).
Sper ca v-am fost de folos.
Sa aveti spor!