P

Pastai prajite cu rosii si usturoi

Pastai prajite cu rosii si usturoi sau pastai de post, asta este provocarea mea de luna asta pentru Selgros Romania.

Cand ma gandesc la bunica si la bucataria ei mica, ma gandesc automat la ingrediente simple si la legumele ce cresteau in gradina an de an. Bunica nu a avut niciodata aragaz si o viata a facut mancare la plita punand focul in fiecare zi, indiferent de anotimp.

Pe plita bolborosea mereu cate o oala, iar in rola era mereu cate ceva bun. Mancarurile nu stiau prea mult de condimente, poate doar de ierburile aromatice de prin gradina. Cartofii, fasolele si varza erau ingredientele de baza in bucataria bucovineana. Cat era vara de lunga cam toate borsurile aveau si o mana de pastai in ele, iar pastaile prajite sau cele cu smantana faceau parte din meniu.
Dupa o zi de alergat pe dealuri un castron de pastai prajite cu mamaliga si o cana de moare erau devorate pe nerasuflate.

Din ce in ce mai des ma gandesc ca am uitat sa mancam simplu si ca bunica era adepta Slow Food-ului fara sa stie existenta lui.

Ingrediente 4 persoane:

  • 800g pastai
  • 400g rosii
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 6 catei de usturoi
  • 50ml ulei
  • sare
  • 1 legatura patrunjel verde

Mod de preparare:

Pastaile se curata prin indepartarea capetelor si se spala sub jet de apa.

Legumele se curata, spala si se toaca, cu exceptia morcovului ce se da prin razatoare.

Intr-o oala mai inalta se pun doi litri de apa cu sare si se pune la foc. In momentul in care apa incepe sa clocoteasca se pun pastaile. Focul va fi moderat si pastaile vor fierbe cca. 20 de minute. Timpul de fierbere depinde mult si de tipul pastailor. Daca pastaile sunt fragede atunci timpul va fi mai scurt, iar daca pastaile sunt ceva mai mature atunci timpul de fierbere se prelungeste. Indicat este sa verificam daca acestea sunt fierte.

Se pune pe foc o tigaie cu ulei. Cand acesta s-a infierbantat se adauga ceapa si se amesteca. Dupa 1-2 minute se adauga morcovul ras, usturoiul si rosiile. Se amesteca si se lasa la foc mic cca. 5-7 minute. Se potriveste de gust cu sare si piper. La sfarsit se adauga patrunjelul verde tocat .
Peste compozitia din tigaie se pun pastaile fierte si scurse. Daca va place ca sosul sa fie mai lichid atunci adaugati si putina apa in care au fiert pastaile.

Acestea se mai lasa la foc cateva minute si apoi sunt gata. Nu uitati ca amestecarea acestora se face usor ca sa le pastram forma.
Se servesc calde cu mamaliguta…sau paine.
Pastaile prajite cu rosii si usturoi sunt delicioase si aduna bucuria verii in farfurie. Din aceeasi categorie de mancaruri simple de vara (si de post) va recomand si mancarea de dovlecei.

Sa aveti pofta!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *