Ce spuneti de o portie cu pastai cu smantana? Va suna familiar sau vi se pare o ciudatenie?
Aceasta reteta este din Bucovina si cum se pota manca pastaile in Bucovina, daca nu cu smantana. Eu am crescut cu ele si vara aceasta mancare se regasea destul de des in meniul nostru.
Sper sa aveti curaj sa o incercati sau sa o cautati atunci cand ajungeti in Bucovina.
Preparare pas cu pas pastai cu smantana
Ingrediente 4 persoane:
- 1 kg pastai proaspete (merg si congelate)
- 500ml smantana (peste 30% grasime)
- 2 linguri ulei (cca.15ml)
- 1 lingura faina (cca. 25g)
- 1 legatura ceapa verde (sau o ceapa mare)
- 2 rosii
- 1 legatura marar
- sare/piper
Mod de preparare:
Pastaile pot fi atat din cele verzi subtiri, cat si din cele galbene late. Personal mi se par ca cele galbene parca sunt mai gustoase in reteta asta, dar eu la piata am gasit doar verzi. Nu ma supar deoarece abia a inceput sezonul pastailor.
Pastaile se curata indepartand capetele si se spala bine sub jet de apa, Daca sunt prea lungi se taie in doua.
Intr-o oala se pun la fiert cca 2-3 l de apa cu putina sare. Cand apa incepe sa fiarba se pun pastaile la fiert. Acestea fiind foarte fragede au fiert in 15 minute.
Legumele se spala si se toaca.
Intr-o tigaie pusa la foc mic se caleste usor ceapa. Se adauga apoi rosiile tocate si cand acestea s-au inmuiat se pune faina. Se amesteca si veti observa ca aceasta compozitie o sa se ingroase putin. Adaugati un polonic din apa in care au fiert pastaile si amestecati pana ce se formeaza o compozitie omogena.
La final se toarna smantana, sare si piperul si se amesteca. Deasupra se pun pastaile fierte si scurse de apa si se mai lasa pe foc atat cat sa dea cateva clocote.
Se presara mararul proaspat si pofta buna la pastai cu smantana! Le puteti servi cu mamaliguta sau paine. Daca mancarea de pastai este fierbinte sa stiti ca merge de minune si cu mamaliga rece.
Va las si o reteta de post de pastai prajite cu rosii si usturoi.
Spor la gatit!