Zilele trecute am facut un gem de capsuni si pentru ca tot am primit intrebari legate de acesta, las si reteta aici sa fie de folos. Reteta este clasica si usor de facut.
Important este sa folosim fructe proaspete, bine coapte si dintr-o sursa sigura daca se poate.
Capsunile sunt fructele mele preferate asa ca si gemul/ dulceata de capsuni sunt nelipsite in camara.
Daca la reteta de dulceata se foloseste o proportie de 1/1, adica un kilogram fructe la un kilogram de dulceata, la gem cantitatea de zahar se mai reduce putin in favoarea fructelor. De asemenea capsunile nu se lasa intregi ci se taie in bucati.
Multa lume face cantitati mari, dar nu e si cazul meu. Pentru o varianta mai mare dublati sau triplati cantitatile.
Preparare pas cu pas gem de capsuni
Ingrediente:
- 2 kg capsuni curatate
- 1 kg zahar
- 1/2 lamaie mare
Mod de preparare:
Capsunile se spala sub jet de apa pana se elimina toate impuritatile. Este bine de stiut ca acestea nu trebuie lasate sa stea in apa deoarece se imbiba cu apa si apoi totul devine mai dificil.
Se lasa bine la scurs, se curata de codite si se taie in doua sau patru, depinde de marimea fructului.
Pentru fierberea dulceturilor avem nevoie de o oala cu fund dublu bine degresata si uscata. De regula se folosesc oale mari deoarece dulceturile cresc mult in volum in timpul fierberii. Eu nu am o oala pe care sa o folosesc doar in acest scop, dar mama are. De cand ma stiu mama are oale pe care le foloseste doar la dulceturi/gemuri/compoturi si nu gateste altceva in ele.
Turnam fructele in oala si punem zaharul deasupra. Lasam oala la rece peste noapte pentru ca fructele sa-si lase zeama. Daca nu vreti sa asteptati atat atunci lasati macar doua-trei ore.
Punem oala la foc moderat si amestecam compozitia cu o lingura mare de lemn. Din momentul in care compozitia incepe sa fiarba atunci dam focul la mic. In timpul fierberii gemul va face o spuma pe care trebuie sa o strangem cu multa rabdare. Daca nu o facem, atunci culoarea finala va fi cam neplacuta si exista riscul de zaharisire.
Este greu sa dau un timp de fierbere pentru ca asta depinde de cat de apoase sunt fructele si de cat de consistent vreti sa fie gemul. Nu uitati sa stati cu ochii pe oala si sa amestecati gemul. Mie imi place sa fie mai des sa nu curga usor de pe felia de paine sau din clatita.
Cantitatea asta am fiert-o cam o ora, la foc mic. Compozitia de gem de capsuni nu trebuie sa fie apoasa, dar nici foarte legata cand este fierbinte deoarece dupa racire ea se intareste destul de mult. Aproape de final se pune zeama de lamaie si aceasta ajuta la mentinerea unei culori frumoase.
Lasati gemul sa se raceasca. Daca este prea moale dupa racire mai puneti oala la fiert pentru cca. 10 minute.
Rece sau fierbinte in borcane?
Turnati gemul in borcane bine spalate si bine uscate. Borcanele se inchid etans, se eticheteaza si se pastreaza in locuri racoroase si bine aerisite.
Eu torn mereu dulceata/gemul rece, in borcane reci.
Sper ca v-am fost de folos. Daca va raman capsuni puteti incerca si prajitura simpla cu iaurt si capsuni.
De asemenea daca doriti o reteta mai de actualitate, adica fara zahar si cu seminte de chia va las reteta de pe Foodieopedia
Spor la treaba!