P

Prajitura cu aluat fraged si capsuni

A inceput sezonul capsunilor si asta inseamna ca se cerea o prajitura noua de testat. Asa a aparut prajitura cu aluat fraged si capsuni. Reteta este super simpla si se poate replica cu un gem daca vreti sa sariti etapa pregatirii fructelor.

Mireasma capsunilor e terapie curata in bucatarie. Bineinteles ca proaspete sunt cele mai bune, dar merita “aruncate” si intr-un desert copt din cand in cand.

Reteta este simpla si cu siguranta va fi apreciata de cei care se vor bucura de rezultatul final.

prajitura cu aluat fraged si capsuni

Preparare pas cu pas prajitura cu aluat fraged si capsuni

Ingrediente blat:

  • 150g unt rece
  • 1 ou
  •  50g zahar
  • 5g praf de copt (jumatate de pachetel)
  • 2 linguri apa rece (doar daca e nevoie)
  • 300g faina
  • 1 strop vanilie
  • 1 strop sare

Ingrediente umplutura:

  • 750g capsuni
  • 100g zahar brun
  • 2 linguri pline amidon alimentar
  • 1/2 pastaie tonka (optional)

Mod de preparare:

prajitura cu aluat fraged si capsuni

Umplutura din capsuni

Capsunile spalate si fara codite se taie in jumatati sau  sferturi daca sunt mai mari. Se adauga zaharul si tonka rasa si se pun intr-o cratita cu fund dublu, la foc mic. Se amesteca mereu si din momentul in care compozitia incepe sa fiarba se lasa inca cca 4-5 minute. La sfarsit adaugati amidonul si amestecati repede pentru a evita formarea cocoloaselor. Se mai lasa pe foc atat cat trebuie ca aceasta compozitie sa se ingroase, adica vreo 20 de secunde. Capsunile din aceasta compozitie sunt doar partial fierte (cam 50%).

Se lasa la racorit pentru ca aceasta  trebuie sa fie rece atunci cand se intinde pe blat.

Cuptorul se porneste la 180 grade Celsius.

Pentru blat, intr-un bol puneti untul rece taiat bucatele cu zaharul, faina si praful de copt. Amestecati rapid cu degetele si veti obtine un gen de aluat nelegat. Adaugati oul si doua linguri de apa rece si amestecati, dar nu mult ci doar cat sa se lege aluatul.

Aluatul se poate pregati si la robot doar ca nu se da  miscarea continua a paletei ci doar puseuri scurte ce faramiteaza compozitia.

Pregatim o tava mai mica (a mea are 28/18cm) cu hartie de copt.  Punem aluatul cu mana si il apasam bine pe toata suprafata, dar nu inainte de a pastra cam 1/3 din aluat pentru partea de deasupra prajiturii.

Peste aluat vin capsunile, iar deasupra vine aluatul ce l-am pus deoparte, dar rupt in bucatele mici deasupra. Nu trebuie sa se acopere perfect, ci doar partial.

Tava se da in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius si se coace cca. 45 de minute. Dupa coacere prajitura se lasa racit deoarece fierbinte se sfarama usor.

Se taie cu cutitul in forma dorita sau cu un cuter pentru prajituri.

prajitura cu aluat fraged si capsuni


Daca va plac capsunile atat de mult ca si mine va recomand si alte retete cu capsuni.
Spor la prajiturit!

0/5 (0 Reviews)

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.