Am fost rugata si nu am refuzat nicidecum sa fac un tort de morcovi- Carrot cake. In ultimii ani acest tort a devenit celebru si in Romania.

Desi pare o inventie recenta, reteta este una foarte veche. El a devenit popular in Anglia in timpul celui de-al doilea razboi mondial odata cu rationalizarea alimentelor. Poate si de acolo imaginea aia cu blat mult si crema putina.
Eu am facut sa fie ceva mai multa crema si m-am inspirat din doua surse: dintr-o revista si de pe blogul Ciocolata si Vanilie.

tort de morcovi-carrot cake

A iesit tare bun si se poate face cu usurinta fiind de multe ori recomandat ca un tort pentru copii.

Preparare pas cu pas tort de morcovi-carrot cake

Ingrediente blat pentru 10 portii (diametrul tavii 20cm):

  • 275g morcovi rasi
  • 3 oua
  • 160ml ulei
  • 200g zahar
  • 250g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1 lingurita cuisoare macinate
  • 1/2 lingurita rasa nucsoara
  • 1/2 lingurita rasa cardamom
  • 1 strop sare

Ingrediente crema:

  • 400g crema de branza (tip Philadelphia)
  • 200g mascarpone
  • 100g zahar pudra
  • 100g unt moale (80% grasime)

Decor:

  • nuci rumenite
  • chipsuri de morcov

Mod de preparare:

Prima data coacem blaturile pentru carrot cake.

Pregatim doua tavi cu diametrul de 20 cm pe care le tapetam cu hartie de copt.

Aprindem cuptorul la 180grade Celsius.

Morcovii se dau pe razatoarea mica, bineinteles ca dupa ce i-am spalat si curatat.

Pregatim doua boluri. In unul amestecam ingredientele lichide si in altul pe cele solide dupa cum urmeaza.

Intr-un bol punem faina , zaharul, sarea, praful de copt, bicarbonatul si condimentele. Condimentele pot fi ajustate in functie de preferinte. Daca nu va place vreun condiment puteti sa-l scoateti sau puteti mari cantitatea celui pe care-l iubiti. Important este totusi sa fie un gust echilibrat.

In alt mixam cele trei oua si adaugam uleiul cam in trei etape si extractul de vanilie. Turnam partea lichida peste cea solida si amestecam cu un tel pana ce se incorporeaza toate ingredientele. La sfarsit adaugam morcovii rasi si amestecam.

Compozitia obtinuta o impartin in doua parti egale in cele doua tavi cu diametrul de 20 cm. Daca nu aveti decat o tava atunci o sa coaceti de doua ori.

Punem tavile in cuptorul preincalzit (incap amandoua) la 180 grade si coacem cca. 30-35 de minute.

Coacere

Dupa coacere se scot din tava si se lasa pana la racirea completa. Ulterior, cu un cutit bine ascutit taiem fiecare blat in doua parti egale. Obtinem asa patru foi de tort. De obicei blaturile fac putina burta, adica sunt umflate la partea superioara. Partea aia o putem indeparta pentru a avea foi drepte.

tort cu morcovi-carrot cake

Pentru crema mixam usor untul cu zaharul pudra apoi adaugam mascarponele si crema de branza, dar nu totul deodata. In final va iesi o crema densa si delicioasa.

Asamblare si decor

Asamblarea tortului este una simpla. Avem patru felii de tort pe care le punem pe rand si le umplem cu crema. Nu uitati sa lasati crema si pentru partea exterioara.

tort de morcovi-carrot cake

Pentru decor am folosit niste nuci rumenite si tocate grosier, dar si niste chipsuri de morcovi. Aceste chipsuri sunt fasii de morcov crud trecute printr-un sirop de zahar si puse apoi la cuptor la temperatura redusa cat sa se usuce si sa ramana ferme.

Minunatul tort de morcovi-carrot cake se da la rece si se mananca abia peste cateva ore. Deoarece este un tort dens si cu multe calorii recomand servirea in portii mici.

tort de morcovi

In aceeasi maniera, dar putin diferit este si checul cu morcovi, nuci si glazura de mascarpone.

Spor la prajiturit!

5/5 (1 Review)

CategoriesFără categorie
Dana Burlacu

Eu sunt Dana Burlacu, posesoarea Prajiturici si altele, ambassador Romania la Food Revolution Community, iubitoare de prajiturici si de mancare.

  1. Alexandra says:

    Buna ziua,
    Am observat ca ati uitat sa mentionati cand se adauga zaharul in compozitia blatului. Ar fi trebuit mentuonat ca se mixeaza cu ouale si uleiul. Mi-am dat seama dupa ce incorporasem deja ouale in faina.
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *