Cand eram copil nu se gasea pastrav la magazin ci doar in apele de munte si pastravarii si bineinteles ca prima reteta cunoscuta a fost pastrav cu smantana.
Cu totii stim ca Bucovina este taramul smantanei, ca acolo mai toate felurile de mancare contin si un pic de smantana. Tot in Bucovina, pastravii sunt preparati in diverse moduri, iar eu azi am ales sa va prezint pastravii cu smantana.
Reteta asta a fost prezenta si la Congresul Mondial al Traditiilor Culinare si sper sa va fie si voua de folos.
Ingrediente:
– 4 pastravi medii
– 600ml smantana
– 2 cepe verzi
– 2 linguri faina
– 50 ml ulei
– 1 legatura de marar
– sare
Mod de preparare:
Pastravul se curata, spala si se sterge cu un servet. Se sareaza si se lasa putin deoparte. Intr-o tigaie incinsa se prajeste pastravul cate 2 minute pe fiecare parte.
Smantana impreuna cu ceapa verde tocata marunt si sarea se pun la foc mic. Cand incepe sa clocoteasca se adauga pastravii si se lasa la fiert circa 8 minute. Inainte de a fi gata se adauga mararul tocat, se mai da un clocot si se inchide focul.
Daca tot e ca in Bucovina faceti si o mamaliguta cu cartofi alaturi.
Sa va fie de bine!
Trebuie sa fie grozava combinatia peste – smantana !
Maria, cam da! Un pic prajit , apoi tavalit prin smantana…mmm!
Delicios, ma pun pe gatit!
Spor Simona! Ma bucur ca-ti place.
Stiu reteta asta de cand eram foarte tanara , in liceu…nimic nu se compara cu pastele facut cu smantana…oricare ar fi el…alturat un mujdei de usuroi cu smantana si… pofta buna! Si culmea este ca nu am stiut ce este o reteta bucovineana, pentru ca persoana de la care am invatat, nu este nici de cum de prin partile alea, insa cine stie de unde a invata-o si ea. Merge cu orice fel de peste, mie una imi place mult si cu merlucius.