V

Varza cu smantana

varza cu smantana

Varza cu smantana este una din mancarurile mele preferate din copilarie. Nu este un fel de mancare foarte cunoscut, de accea vreau sa-l pun la loc de cinste.

Reteta in sine este foarte simpla , este acel gen de mancare simpla si gustoasa de te lingi pe degete.

Cu origini in Bucovina, varza cu smantana mi-a alintat papilele gustative multe veri la rand in bucataria matusii mele din comuna Moldova Sulita, jud. Suceava. Pai se poate reteta din Bucovina fara un pic de smantana?

Ingrediente 4 persoane:

  • 1 varza potrivita
  • 500g smantana
  • 2- 3 cepe verzi (sau 1 alba mare)
  • 2-3 rosii
  • 1 morcov
  • 1 foaie dafin
  • 1 legatura mare marar
  • 1 lingura faina
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 50 ml ulei (optional)
  • sare, piper
  • 2 cani apa

Mod de preparare:

Varza se toaca marunt si se pune intr-o oala incapatoare. Turnam deasupra doua cani de apa si punem o frunza de dafin. Oala se pune la foc mic.

 

varza cu smantana3

 

Tocam ceapa, rosiile si dam pe razatoare morcovul.

Exista doua variante de gatire. Cea clasica este cu calirea cepei, rosiilor si morcovului in putin ulei si fierberea acestora impreuna cu varza. Pentru cei ce au exclus prajirea din alimentatie exista varianta usoara, adica fierberea tuturor legumelor, fara calire in prealabil.

Indiferent ce metoda alegem, cand varza este fiarta adaugam smantana. Smantana se amesteca in prealabil cu o lingura de faina de grau si o lingura de pasta de tomate. Amestecam bine si lasam varza sa fiarba impreuna  cu smantana cateva minute.

 

varza cu smantana2

 

La final adaugam sarea, piperul si mararul tocat marunt.

Iata varza cu smantana, o mancare de oameni simpli, plina de gust! Se poate servi cu paine de casa sau mamaliga, cu ardei iute sau fara.

O data ce gustati din ea sunt convinsa ca veti repeta experienta. Daca sunteti iubitori de carne va recomand  o rata cu varza.

Pofta buna!

varza cu smantana1

 

 

 

0/5 (0 Reviews)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *