Rata cu varza e un deliciu, o mancare din aia ce se mananca tihnit, savurand fiecare inghititura. Cred ca de aici vine expresia “sa te lingi pe degete” . Bineinteles ca simfonia asta culinara trebuie acompaniata de o mamaliga si niste ardei iuti.
Vad ca la restaurantele mari, felul asta de mancare se serveste cu varza rosie, eu l-am facut cu varza verde, cam asa cum ne pregatea mama
In copilarie, rata cu varza era un fel de mancare destul de intalnit , mai ales pe perioada toamnei si a iernii. Atunci nu-i dadeam prea mare importanta, ba chiar eram cam satula de aceasta mancare.
Acum e alta treaba, am redescoperit rata de vreo 2 ani si ma bucur de asta.
Daca vreti sa descoperiti sau redescoperiti acest ingredient, va recomand confitul de rata sau pieptul de rata cu sos de portocale.
Ingrediente:
- 1 rata de curte ( sau de la supermarket)
- 1 varza mai mare
- 2-3 cepe
- 1-2 foi dafin
- 2 crengute de cimbru
- 100 ml ulei
- 2-3 linguri bulion (sau 1 cana suc de rosii)
- 2 cani apa
- sare, piper
Mod de preparare:
Rata se taie bucati, se spala si se sterge pentru a elimina apa. Bucatile de carne se prajesc in ulei cat sa se rumeneasca usor pe ambele parti.
Varza se toaca, la fel si ceapa.
Intr-o oala mare (de peste 8 l) punem o parte din varza tocata cu ceapa, adaugam carnea si condimentele iar deasupra punem restul de varza . Gustul ratei are ceva deosebit de aceea nu este nevoie de prea multe condimente.
Peste acestea turnam 2 cani de apa si o lingura de sare.
Lasam oala la foc mic circa 1 ora si jumatate. Nu uitam sa amestecam din cand in cand si sa mai turnam putina apa calda daca este nevoie.
Cand carnea de rata s-a fiert si se desprinde cu usurinta de pe os mai adaugam bulionul si sare daca este nevoie. Lasam sa dea cateva clocote si rata cu varza este gata.
Acest preparat foarte gustos merge bine pe masa de Sarbatori dar si in zile obisnuite cand vreti sa va aduceti aminte de gusturile simple de acasa.
Sa aveti pofta si nu uitati de ardeiul iute.