Casuta de turta dulce este un colt de poveste, povestea de a fi copil, povestea bucuriei si linistii, povestea veseliei si a gustului, povestea familiei si a Craciunului.
Atat de multe se regasesc intr-o casuta de turta dulce incat asta iti da putere si rabdare sa te apuci de treaba. Recunosc, e nevoie de ceva timp, rabdare si migala.
Nu e cea mai grozava casuta dar e a mea si mi-e draga, mai ales ca e prima casuta care s-a lipit bine fara prea mult efort.
Sa trecem la treaba.
Ingrediente blat :
- 250 g zahar
- 2 galbenusuri
- 250ml lapte
- 50ml ulei
- 1 pliculet amoniac Dr. Oetker (7g)
- 600g faina
- 1 lingurita rasa cuisoare
- 1 lingurita rasa scortisoara
- 1 lingurita rasa ghimbir
Ingrediente glazura si decor:
- 2 albusuri
- 300 g zahar pudra (de preferat din comert)
- cateva picaturi de lamaie
- bombonele de diferite marimi si culori, ornamente din zahar, jeleuri
Mod de preparare:
150 g de zahar se caramelizeaza intr-o oala cu fund dublu sau ceaun. Deasupra se toarna laptele si se amesteca usor pana se dizolva complet. Lasam laptele caramel la racit.
Intr-un lighenas amestecam galbenusurile cu 100g de zahar dupa care incorporam incet uleiul. Adaugam condimentele: scortisoara, cuisoarele si ghimbirul si la sfarsit laptele caramel. Amestecam usor cu o lingura de lemn .
Peste acestea turnam amoniacul si apoi faina cate putin.
Acest aluat de turta dulce va fi unul lipicios si cam lichid, asta sa nu va sperie. Aluatul se va amesteca cu lingura de lemn si apoi se da la rece pentru 1-2 ore. Din acest aluat, dupa ce vom pregati cele necesare pentru casuta, ne va ramane material si pentru cel putin inca o tava de turta dulce.
Cat sta aluatul la rece noi vom desena sablonul pentru casa. Fiecare poate concepe un model . Nu uitati sa va ganditi la dimensiuni si sa luati in calcul ca aluatul va creste la cuptor , astfel casuta va iesi un pic mai mare . Casuta mea este una potrivita.
Trebuie sa avem 2 pereti laterali, 2 pereti (fata- cu usa, spate), 2 bucati acoperis.
Aluatul il vom lucre cu multa faina pentru a evita lipirea acestuia de sucitor sau planseta. Incercam sa intindem aluatul cat mai uniform, intr-o foaie de cca 0.5cm. Punem sablonul si taiem cu un cutit ascutit prin miscari ferme.
Cu mare grija punem partile de casuta intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Acestea se coc la 180 de grade Celsius, in cuptorul preincalzit, timp de cca. 10 minute. Fiti foarte atenti ca turta dulce se coace repede , asa ca urmariti cu atentie.
Pe langa partile casei puteti face diferite forme care sa va ajute. Eu am facut inimioare pentru geamuri, stelute pentru intrare si acoperis, omulet de turta dulce, bradut etc.
Pentru asamblarea casutei turta dulce trebuie sa fie rece.
Pregatirea glazurei (royal icing)
Albusurile se bat usor cu mixerul sau cu un tel. Dupa ce s-au inspumat putin incepem sa adaugam zaharul pudra, cate putin pana incorporam toata cantitatea. La sfarsit adaugam cateva picaturi de lamaie.
Punem glazura intr-un pos sau cornet. Eu am folosit o punga cu inghidere de la Ikea, careia i-am taiat putin din varf.
Pentru asamblarea propriu-zisa trebuie sa ne inarmam cu rabdare si elementele ajutatoare. Eu m-am folosit de niste cani pentru sprijin. Casuta se asambleaza pe o tava sau un suport special pentru asta.
Prima data asamblam peretii iar la sfarsit acoperisul. Totul se face folosind glazura. Dupa ce casuta de turta dulce este in picioare mai putem adauga cate putina glazura in zonele in care aceasta s-a prelins. Lasam asa pentru fixare cateva ore. In acest timp glazura ramasa se tine la frigider acoperita cu o folie.
Atunci cand casuta este bine fixata si glazura s-a uscat total ne apucam de decorat, fiecare dupa imaginatia lui. Dupa decorare o lasam iarasi la uscat.
Casuta se poate consuma pe loc sau se pastreaza pentru cca 2 saptamani bine ambalata in celofan.
Daca din nefericire nu v-a iesit asa cum va asteptati , nu va suparati si incercati sa vedeti partea buna. Ea oricum va fi mancata cu drag.
La mine este a treia casuta dar abia prima care sta in picioare cu adevarat si este perfect fixata. Am avut o casuta pe care am fixat-o si cu niste scobitori pentru ca nu reusea sa ramana in picioare. Copiii s-au bucurat oricum si au apreciat.
Pentru alte idei si creatii de turta dulce (felicitari, turta dulce pa bat, turta dulce pentru ceasca de cafea) apasati aici.
Craciun Fericit va doresc cu casute reusite si zambete.
Vai cata rabdare ai 🙂
Eu nu am indraznit sa ma apuc de facut o casuta din turta dulce. Nu am talent artistic si nici asa multa rabdare sa o decorez 🙁
Poate ar trebuie totusi, de dragul lui Cris sa incerc sa fac una cu toate riscurile. Adica sa nu o pot lipi si sa nu stea in picioare :)))
Nu prea am rabdare dar provocarea exista mai ales cand vezi ca altii pot :).
Sper ca la anul sa fie mai reusita. Nu pot incerca mai mult de o casuta pe sezon.
O minunatie parfumata !