Cred ca toata lumea a auzit deja de faimosul piept de rata cu sos de portocale.
Pieptul de rata este de ceva o delicatesa, mai ales daca prepararea lui este corecta. Se vorbeste si se gateste des piept de rata. Cand eram copil carnea de rata era ceva banal, bineinteles ca mama nu stia sa faca sofisticarenii cu sos de portocale si alte scofeturi.
Sa nu pierdem din vedere ca exista diferente dintre carnea din comert si cea care provine de la pasari crescute la curte. Eu m-am folosit de una ce face parte din ultima categorie, ceea ce inseamna un timp de gatire putin mai mare…dar si un gust mai intens.
In tot acest demers m-a ajutat si sosul lui Radu : http://www.reteteleluiradu.ro/2010/12/30/piept-de-rata-cu-sos-de-portocale/ pe care l-am adaptat putin.
Preparare pas cu pas piept de rata cu sos de portocale
Ingrediente:
– 1 piept de rata
– sare, piper
– 3 portocale
– 1 lingura zahar brun
– 2 linguri de apa
– 50 ml coniac
– 1 ceapa mica
– 1 lingura de otet de vin
– 1 lingura de unt
– 1 ceasca de stok de pui (supa mai concentrata de pui)
Mod de preparare piept de rata cu sos de portocale:
Pieptul de rata se spala bine si se sterge cu un servet. Partea cu piele se cresteaza cu un cutit bine ascutit fara a cresta insa si carnea. Astfel pregatit pieptul se condimenteaza bine cu sare si piper.
Pregateste cuptorul la 170 de grade Celsius.
Intr-o tigaie rece se aseaza pieptul de rata cu pielea in jos timp de 6-7 minute iar apoi se intoarce pentru inca un minut. Pieptul prajit se aseaza intr-o tava si se da la cuptor (incalzit in prealabil) pentru inca 8-10 minute.
In tigaia in care s-au prajit pieptii se adauga 1 lingura de unt si se caleste usor ceapa, dupa care se adauga zaharul brun dizolvat in apa amestecand in tigaie timp de un minut. Peste acestea se toarna sucul de la doua portocale (nu uitati sa spalati bine portocalele) si otetul de vin. Toate se fierb la foc mic circa 5-7 minute. Din cand in cand amestecam si apoi turnam stokul de pui si fierbem inca vreo 10 minute pana cantitatea se reduce si capata o consistenta usor densa. La sfarsit adaugam coniacul si coaja rasa de la o portocala si mai dam cateva clocote.
In momentul in care pieptul de rata este gata il scoatem din cuptor si il lasam putin sa se odihnesca. Daca il lasati la cuptor (chiar daca este inchis) exista riscul sa se usuce.
Pieptul de rata se feliaza si se serveste cu sos si felii de portocala.
Si daca tot v-am facut pofta va mai recomand un iepure la tava numai bun de incercat http://bonduelle.ro/4culori/recipe/iepure-la-tava .
Pentru mine, confit canard-ul este o emblema a Frantei si este incarcat de amintiri de doua ori: o data, pentru ca imi aminteste de timpul petrecut acolo, a doua oara, pentru ca este unul dintre primele preparate (daca nu chiar primul…) pe care le-am incercat la Bistro, pe vremea cand nu aveam habar despre bucatarie. Pentru mine, canardul confit este o bucurie. Ma bucur din suflet ca a fost si pentru tine si familia ta!
Arata super Delicios!!!
Arata foarte apetisant !Imi plac descrierile tale. Sper sa incerc si reteta de confit curand cand voi cumpara rata aici:)!Numai bine si spor la prajiturit! pupici de la noi..
Ce farfurie frumoasă și colorată și sănătoasă 😉 !
La tine in farfurie arata trasnet. Dar urasc rata facuta in orice fel.Ultima data am dat si foc la bucatarie din cauza ei.Deci…un NU ratei!Pupici!
a iesit super, si cred ca merita sa stai sa jumulesti o rata, asta pentru cine stie si a vazut si are rabdare, dar se merita, pentru ca alta e senzatia cand stii ca tu ai pregatit tot de la cap la coada, felicitari pentru reteta si efort 😉