R

Rata intreaga la cuptor

rata intreaga la cuptor5

Rata intreaga nu trebuie sa te sperie asa cum m-a speriat pe mine candva. Nu e greu sa faci sa fie  aspectuoasa dar si comestibila. Daca respecti pasii descrisi si alegi o rata nu prea mare sigur vei fi multumit de rezultat. Pentru inspiratie va puteti uita si la gasca intreaga la cuptor.

Despre relatia mea cu carnea de rata am tot scris si…am gatit. O ador si nu as putea-o refuza nicicand.

Pentru o nota aparte a carnii vom adauga o glazura delicioasa de miere si portocale.

Sa inceapa aventura!

Ingrediente:

  • 1 rata intreaga de 2-3 kg
  • 1 lingura miere de albine
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 portocala
  • sare, piper

Mod de preparare:

Rata intreaga se spala bine si apoi se sterge cu prosoape de hartie. Cu un cutit cu lama subtire si bine ascutit se cresteaza pielea in zona pieptului dar si pe spate. Pielea se cresteaza usor astfel incat taiatura sa nu ajunga la carne.

Rata se freaca bine cu sare grunjoasa si cu piper negru proaspat macinat.

 

rata intreaga la cuptor

 

Intr-un bol amestecam mierea de albine fluida cu otetul balsamic si sucul de la o portocala. Cu aceasta solutie vom unge din cand in cand rata.

 

rata intreaga la cuptor1

 

Asezam rata intr-o tava de iena si cu o pensula o ungem cu solutia pregatita. Introducem tava in cuptorul preinacalzit la 190 de grade Celsius timp de 20 de minute, cat sa se topeasca putin din grasimea ratei. Dupa acesta ungem iar rata , o intorcem in tava si o acoperim cu o folie si o dam  la cuptor la 175-180 de grade Celsius.

rata intreaga la cuptor4

 

Aceasta  va mai sta la cuptor inca vreo 90 de minute. In acest timp, o  intoarcem  de 2 ori si o stropim cu zeama din tava.

Rata intreaga la cuptor trebuie sa fie frumos rumenita dar sa aiba si carnea bine facuta, adica sa fie moale si sa se desprinda cu usurinta de pe os.

Carnea de rata are un gust special iar de data asta portocala si mierea de albine o fac ceva mai parfumata si mai dulceaga. Pentru a echilibra gusturile am facut o salata de iarna cu cartofi, sfecla rosie, ceapa si castraveti murati. S-au potrivit de minune impreuna.

 

rata intreaga la cuptor3

 

Alte retete cu acelasi ingredient: rata cu varza, piept de rata cu portocale, rata crocanta cu legume picante.

Sa aveti pofta!

 

CategoriesMancaruri
  1. Alina says:

    Nu fierbi rata înainte?tocmai sa fi sigura ca nu e tare carnea?am mai încercat odată rata la cuptor și nu am putut sa o mănânc!

    1. Dana says:

      Nu, nu o fierb.
      Secretul este sa o lasi mult la cuptor la temperatura mai mica si sa aiba suficienta grasime. Atunci carnea se face frageda si se desprinde fasii.

  2. Alex says:

    Carnea s-a fiert, dar gustul dezastruos de scârbos,mai bine o făceam in vin alb. Nu mai aplic în viața mea dulce la carne, parca e carne de pui cu zahar.

  3. Amalia says:

    După cele 90 de minute dai folia jos și cât o mai ții la cuptor? Tot la 175 grade? Nu de alta,dar am o rata acum în cuptor după metoda ta și nu pare prea arămie. …

    1. Dana says:

      Da, tot la 175-180 grade.
      Daca nu are culoarea potrivita atunci o lasi pana se rumeneste. Daca rata este facuta , adica observi ca are carnea moale, atunci poti ridica temperatura doar pentru rumenire.
      Exista cuptoare care au o functie ce face foarte rapid aceasta procedura.

      Cred ca raspunsul meu vine putin cam tarziu dar abia acum am ajuns la calculator.
      Sper ca rata a iesit in final cum trebuie :).

  4. Katy says:

    Reteta ta este nemaipomenita!mi-a iesit exact ca in poza,delicatesa!Iti multumesc!😘😘pana acum nu facusem rata niciodata…carnea mea preferata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *