P

Pastrama de rata sau rata afumata

Pastrama de rata sau rata afumata a fost deliciul de care ne-am bucurat zilele astea.  Este un preparat super bun, ceva fin ce poate innobila orice masa. Pregatirea ei presupune ceva timp si un loc unde puteti afuma.

De cresterea ratelor si pregatirea pastramei s-a ocupat sotul meu. Eu doar am consemnat. Nu as putea sa va dau un gramaj la ingrediente, doar sa va povestesc cum a decurs. Noi am folosit rate din gospodarie, dar cu siguranta se poate pregati si cu rate din magazin (in perioada asta apar rate refrigerate la Lidl).

Pastrama de rata

Preparare pas cu pas pastrama de rata

Rața se spală și se șterge cu șervete de hârtie. Se taie in bucăți astfel încât să vină o pulpă cu o parte de piept dezosat. Se pot afuma si intregi.

Bucățile de carne se freacă bine cu sare grunjoasa și usturoi pasat. Apoi cu un amestec de condimente măcinate: cimbru, ienibahar, piper negru. Cu siguranta puteti folosi orice condiment preferat.

Bucatile de rata se pun intr-un lighean ( vas inalt) si printre ele se strecoara cateva foi de dafin și anason stelat. Vasul se acopera cu o sita/tifon si carnea va sta așa 4 zile in spațiu rece și aerisit. Daca nu aveti un asa loc, carnea se tine in frigider.

In fiecare zi carnea se întoarce și se mai freacă cu condimentele desprinse. După primele două zile se scurge toată zeama și carnea se pudrează cu boia de ardei dulce.

Bucatile de rata se afumă cca. 4 ore la fum cald (100 grade Celsius dacă aveți afumătoare profesionala). Pentru afumare este recomandat folosirea lemnului de prun sau cires.

Pastrama de rata
rata afumata

La noi a fost o afumatoare improvizata dintr-un butoi metalic ce si-a facut bine treaba.

Pastrama de rata se pastreaza la rece si atunci cand se manaca se taie in felii subtiri. Este perfecta pe un platou cu branzeturi maturate si cu un strop de dulceata de ardei iute.

Pastrama de rata

Pentru inspiratie va las si o reteta putin diferita de pastrama de rata, iar pentru o friptura reusita de rata intreaga la cuptor va las reteta mea.

Spor la pregatiri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *