Imi aduc aminte perfect de dichisitele oua umplute cu pate de casa erau nelipsite de pe masa de Sarbatori, fie ca era vorba de Craciun, Revelion sau zile onomastice.

Ingredientele veneau din gospodarie in cea mai mare parte. Ficatul pasarilor sacrificate pentru racitura sau friptura se fierbea si se dadea prin masina de carne. Apoi se freca cu unt, mustar, sare si piper negru, iar la sfarsit cu cateva linguri de maioneza. Se umpleau ouale si se asezau in platouri ovale, se decorau frumos.

Toata aceasta operatiune era un adevarat ritual. Totul se facea de la zero, pate-ul, maioneza, iar decorarea facea diferenta.

oua umplute cu pate de casa

Preparare pas cu pas oua umplute cu pate de casa

Ingrediente:

  • 12 oua
  • 3-4 bucati ficat (gaina/rata/gasca)
  • 25g unt
  • 1 lingurita mustar
  • 1-2 linguri smantana
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper negru macinat
  • 1/4 lingurita curry
  • 1 foaie dafin
  • cateva boabe (ienibahar, piper)
  • 150ml lapte
  • 2-3 linguri maioneza

Pentru decor:

  • 1 castravete murat
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 2-3 fire patrunjel proaspat

Mod de preparare:

Prima data ne ocupam de ficat, adica facem un pate de casa. Spalati bine ficatul si scoateti partea aceea ce tine lobii. Intr-o cratita mica se pune laptele, ficatul, foaia de dafin si cateva boabe de ienibahar, piper. Completati cu apa in asa fel incat ficatul sa fie bine acoperit de lichid.

Se fierbe la foc potrivit cca.10 minute. Daca folositi ficat din gospodaria proprie atunci el va fi putin mai tare decat cel din magazin, dar va fi tare bun. Atunci cand fierbe va forma deasupra o spuma cu impuritati. Aceasta se strange cu lingura si se arunca.

oua umplute

Dupa fierbere ficatul se scoate din lichid (preferabil sa fie caldut) si se mixeaza cu un blender de mana impreuna cu: unt, smantana, mustar, sare, piper, curry. Mai nou la acest pate de casa eu mai strecor si o lingura de dulceata de ardei iute. Se potriveste de gust, dar si consistenta acestuia. Daca vi se pare ca e prea tare mai adaugati putina smantana.

Ouale se pun intr-o cratita in apa rece astfel incat sa fie acoperite bine de apa. Cratita se pune la foc mic spre potrivit si se fierb cca. 4-5 minute din momentul in care incepe sa fiarba. Din cand in cand se amesteca usor cu o lingura de lemn pentru a fierbe uniform in interior. Se opreste focul se mai lasa un pic.

oua umplute cu pate

Umplerea

Ouale se curata de coaja si se taie pe lungime in jumatati cu un cutit subtire. Daca sunt foarte proaspete atunci nu se vor coji prea bine.

Pate-ul de casa se amesteca cu maioneza. Cu aceasta compozitie se umplu ouale si se decoreaza dupa inspiratie. La mine a fost cu castravete murat (merge bine la gust), ardei rosu si patrunjel verde.

oua umplute cu pate

Ouale umplute se pastreaza la frigider si se mananca in maxim 2-3 zile.
Pentru inspiratie va las si reteta de oua umplute cu ton si maioneza sau o reteta de oua umplute fara maioneza de la Andie.

Spor la gatit!

CategoriesDe Craciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *