Deja stiti ca am multe retete cu rata, imi lipsea insa o ciorba acra de rata, asa cum se face pe la noi.

Desi toata copilaria mea am avut pe masa carne de rata, eu am inceput sa o iubesc mai mult la maturitate. Gustul ei este inconfundabil si imi place in diferite combinatii .

Rata o putem gati la cuptor, pe varza, confit si in multe alte feluri. De data asta am impartit rata in trei. Pulpele au ramas pentru confit, pieptul de rata l-am savurat separat, iar din restul am facut o ciorba delicioasa.

Ingrediente:

  • carne rata (aripi, spate, gat, pipota etc)
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1/2 telina mica
  • 1 ardei gras
  • 1 rosie
  • 1 legatura mare de patrunjel
  • cateva fire de leustean
  • 1/2 l bors
  • 200g smantana
  • 100-150g taitei
  • 3l apa
  • sare

Mod de preparare:

Carnea se spala bine cu apa rece si se pune la fiert impreuna cu ceapa curatata intreaga. Eu am pus carnea de rata intr-o oala minune pentru a nu pierde prea mult timp cu fiertul. Daca nu aveti o asemenea oala, nu-i bai, folositi o oala normala. Daca rata este tanara se fierbe foarte usor.

Legumele se spala si se taie  cubulete. Pentru un gust mai intens legumele se pot trage la tigaie. Asta inseamna sa avem o tigaie buna (teflonata) si sa folosim doar un strop de ulei sau chiar deloc. Legumele nu trebuie prajite ci doar usor coapte la tigaie.
Legumele se pot pune si simple in ciorba.
Cand carnea de rata este fiarta (eu am fiert-o cam 20 de minute la oala minune) scoatem ceapa si o aruncam.  Adaugam legumele si mai lasam ciorba la fiert cca. 10 minute.

 

 

Urmatorul pas este sa punem taiteii. Acestia pot fi de casa sau din magazin. Cantitatea lor difera si in functie de preferintele personale, mie de exemplu nu-mi place ca ciorba sa fie foarte deasa. Prefer ca ea sa aiba mai multa zeama.
Dupa ce si taietii s-au fiert adaugam borsul de putina. Preferabil este ca borsul sa nu-l adaugam rece ci sa-i dam un clocot inainte.
In momentul in care ciorba incepe sa bolboroseasca adaugam smantana si amestecam mereu pana se dizolva. Pentru o buna dizolvare recomand o smantana cu grasime peste 25%.
La sfarsit punem patrunjelul si leusteanul tocate marunt si nu uitam de sare. Acoperim oala si lasa sa se odihneasca macar 15 minute inainte de a o servi.

Ciorba acra de rata este acel comfort food, o mancare ce te duce in copilarie si peste astea te pune pe picioare dupa o zi grea.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *