Friptura de rata cu portocale si gutui incununeaza cumva seria retetelor mele cu rata.
Ador carnea de rata si asta o stie toata lumea. Imi place gustul ei intens si in timp am invatat sa o gatesc corect si in multe feluri.
Rata intrega la cuptor este una dintre cele mai citite retete de pe blog, mai ales in sezonul rece. De asemenea, pieptul de rata cu sos de portocale sau rata crocanta cu legume picante sunt solutii pentru cei in cautare de retete.
Inainte de Sarbatori am cumparat o rata din Lidl si abia acum am reusit sa o prepar exact asa cum mi-am dorit.
Reteta este simpla, doar timpul de gatire este mai indelungat, ca altfel nu obtinem o carne moale si frageda.
Ingrediente:
- 1 rata intreaga
- 2-3 gutui
- 2 portocale
- 1 capatana usturoi
- 4-5 cuisoare
- sare, piper
- 2-3 linguri grasime de rata (optional)
Mod de preparare:
Rata se spala bine si se sterge cu prosoape de hartie. Se sareaza si pipereaza frecand pielea dar si in interior.
Portocale si gutuile se taie in 4-6 bucati fiecare.
Rata se umple cu cateva bucati de gutui si portocala apoi i se leaga picioarele.
Aceasta se aseaza intr-o tava de yena sau orice alta tava mai inalta sau un vas de fonta. De jur imprejur se imprastie bucatile de fructe ramase dar si capatana de usturoi taiata pe jumatate. In usturoi se infing cuisoarele pentru un gust absolut divin ce merge perfect la rata.
Pentru ca friptura de rata cu portocale si gutui sa aiba o carne frageda este ideal sa folosim un adaos de grasime de rata, mai ales daca rata este cumparata de la magazin. Cele crescute la curte au mult mai multa grasime .
Grasimea de rata o putem gasi la borcan (am vazut in Selgros) eu am avut insa de la mama. Daca nu aveti grasime de rata, nu disperati ca iese si fara.
Asadar ungem rata cu grasime, asta dupa ce i-am crestat putin pielea. Pielea se cresteaza cu un cutit ascutit fara a sectiona carnea.
Se acopera vasul cu folie de aluminiu sau capac si se da la cuptor, la 175-180 grade Celsius cca doua ore jumatate. In decursul acestui timp intoarceti rata de cel putin doua ori de pe o parte pe alta.
La sfarsit descoperiti vasul si ridicati putin temperatura cuptorului pentru o rumenire perfecta. Ungeti rata cu sosul din tava.
In momentul cand este gata, se scoate din cuptor si se serveste alaturi de garnitura dorita. De data asta noi am ales o salata de cartofi mov cu sos de iaurt si mustar. Ar merge foarte bine si un piure de pastarnac sau dovleac sau niste cartofi duchesse.
Daca friptura de rata cu portocale si gutui nu se termina din prima sa stiti ca este foarte buna si a doua zi. Din pieptul de rata ies niste sendvisuri delicioase.
Gustul fripturii este absolut minunat, pielea este usor crocanta iar carnea moale. Parfumul gutuilor si portocalelor aduc un plus de savoare mai ales pentru o masa de sarbatoare.
Sa aveti spor si pofta!