V

Varza murata calita la cuptor

Varza  murata calita la cuptor este o mancare  gustoasa si foarte potrivita in sezonul de iarna. Poate sa fie cu carnati, carne, jumari sau simpla. Cred ca orice varianta are farmecul ei.

Varza calita are conotatii special pentru mine si asta are legatura cu copilaria si mancarea din Bucovina. In fiecare an, de regula dupa ce taiam porcul, tata cobora ceaunul ala mare din pod, il punea pe plita si facea varza calita. Asta se intampla duminica si se crea  o agitatie deoarece tata nu gatea de obicei. Ii placea sa amestece mereu si se invartea cateva ore in jurul ceaunului, pana ce iesea o varza calita adevarata.

Ingrediente:

  • 1 varza mare murata
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 6 carnaciori semiafumati
  • cimbru
  • 1 foaie de dafin
  • 50 ml ulei
  • 250 ml apa

Mod de preparare:

Varza murata se clateste sub jet de apa si se lasa putin in apa rece . Daca nu o spalam atunci ar putea avea un gust prea sarat.
Dupa ce s-a scurs, varza se taie in doua si apoi se toaca.
De asemenea se toaca ceapa si morcovul se da pe razatoare.

 

 

Carnaciorii se taie in bucati de cca. 2cm.

Varza calita clasica, asa cum o stiu eu din copilarie se facea intr-un ceaun si direct la foc. De data asta am ales varianta slow, adica un timp de preparare mai lung, la cuptor si cu mai putin ulei. Probabil varza murata calita la cuptor merge in orice gen de vas (yena, emailat, inox) dar eu am scos oala de fonta pe care nu o folosisem de multa vreme.

 

 

Oala de fonta este perfecta pentru gatirea lenta.
In prima faza punem varza tocata, adaugam foaia de dafin, morcovul, ceapa , carnaciorii si cimbrul. Deasupra turnam apa si apoi uleiul.
Punem capacul si dam la cuptor la 200 de grade pentru cca. 45 de minute. Apoi amestecam varza, micsoram temperatura la 180 si mai lasam oala de fonta in cuptor cel putin o ora jumatate.

 

 

Timpul de preparare poate varia si in functie de vasul folosit. Trebuie sa tinem cont de niste aspecte: varza trebuie sa fie fiarta si apoi usor rumenita iar zeama trebuie sa scada.
Varza murata calita la cuptor merge de minune cu mamaliga si ardei iute. Cu mare pofta am mancat-o. Este gustoasa si ne tine ancorati in bucataria romaneasca si alaturi de ai nostri.
Si pentru ca suntem la varza va recomand alta mancare draga mie, din Bucovina: varza cu smantana.

 

 

Sa aveti pofta!

 

 

 

 

CategoriesCu carne
  1. blank
    Zalma says:

    Am încercat această rețetă de varză murată călită și a fost absolut delicioasă! Procesul de gătire lentă la cuptor a adus un gust deosebit și a făcut ca varza să fie perfect fiartă și ușor rumenită. Mulțumesc pentru partajarea acestei bucăți din tradiția culinară a Bucovinei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *