Vi se intampla si voua sa vi se faca dor de copilarie, de acele gusturi simple si pline de emotie? Prajitura cu foi, nuci si frisca face parte din categoria asta rascolitoare.
In copilarie deserturile erau extrem de simple, cu ingrediente ce se gaseau in casele oamenilor. Multe prajituri erau cu nuci, iar tortul cu nuca si frisca, alaturi de cel cu mere erau cele mai populare torturi la mine acasa in Bucovina.
Simplitatea acestei prajituri, precum si usurinta cu care se face, o aduce la rang de favorita. Gustul de nuci ma duce mereu acasa si parca ma si emotioneaza un pic.
Ingrediente foi:
- 6 oua
- 150g zahar
- 120g faina
- 100g nuci macinate
- 3 linguri ulei
Ingrediente crema:
- 400g smantana cu peste 30% grasime
- 75-100g zahar
- 200g nuci macinate
Decor:
- 12 bucati nuca
- 12 drajeuri ciocolata
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.
Pentru un gust mai bun nuca se rumeneste usor inainte de macinare.
Se pregateste o tava tapetand-o cu hartie de copt. Eu am folosit o tava mai mica, cu dimensiuni de cca. 20/30cm.
Pentru pregatirea foilor, ouale se mixeaza cu zaharul, la fel ca la pandispan. Mixarea va dura cca. 5-7 minute , pana ce compozitia se albeste si creste mult in volum. Uleiul se adauga cate putin.
In aceasta compozitie se adauga nuca macinata si faina, cate putin. Incorporarea se face cu o spatula (nu mixer) amestecand usor, de jos in sus, astfel incat sa nu stricam aerarea aluatului.
Acest aluat se imparte in trei parti egale si se coc trei foi.
Foile se coc la 180 de grade Celsius, cca 10-13 minute, la cuptorul electric. S-ar putea ca la cuptorul pe gaz sa dureze putin mai mult.
Foile se lasa la racit.
Pentru crema mixam smantana cu zaharul. Eu am folosit smantana fermentata cu grasime de 30%. Am vrut sa simt acel gust din copilarie cand smantana fermentata era singura optiune pentru frisca. Puteti folosi si smantana pentru frisca, doar ca aceasta e putin mai aerata si mai moale. Din aceasta punem deoaparte cateva linguri generoase pentru a avea la decorat partea superioara a prajiturii.
Frisca se amesteca cu nuca macinata si gata-i crema.
Asamblarea este la fel de simpla. Crema de nuci cu frisca se imparte in doua si se distribuie intre cele trei foi. Deasupra, prajitura cu foi, nuci si frisca se decoreaza cu un strat subtire de frisca.
Prajitura se lasa la rece pentru a se inmuia putin. Apoi se portioneaza in 12 bucati. Fiecare bucata se decoreaza cu un drajeu de ciocolata si o bucata de nuca.
Prajitura cu foi, nuci si frisca este desertul ideal pentru o masa in familie. Gustul de nuca si frisca este inconfundabil si de nerefuzat.
Spor la prajiturit!