S

Salata de topinambur crud

Acum cativa ani am mancat pentru prima data topinambur.  Supa de topinambur decorata cu chipsuri din aceiasi tuberculi a facut furori la mine in bucatarie si putin in on line.

De data asta, salata de topinambur crud vine sa completeze acest capitol.

Topinamburul numit si nap porcesc, picioica, mar de pamant sau cartoful saracului are un gust bun si dulceag. Gustul dulce este dat de inuline, un grup de oligozaharide ce contin fructoza . Tuberculii de topinambur sunt recomandati si in alimentatia persoanelor ce au diabet, deoarece conține un polizaharid care este suportat de bolnavii cu o glicemie crescută (sursa Wikipedia).
Singurul dezavantaj al acestui nap porcesc este flatulenta. Aceasta apare daca este consumat imediat ce este scos din pamant. De aceea este recomandat ca inainte de consum tuberculii sa stea in camara o perioada (sursa Ierburi Uitate).
De regula tuberculii de topinambur se pot folosi asemeni cartofilor: la cuptor, chipsuri , piureuri sau supe creme.

 

 

Salata mea este una simpla cu ingrediente ce mi s-au parut ca se completeaza.
Ingrediente:

  • tuberculi de topinambur
  • morcov
  • mar
  • lamaie
  • ulei de masline
  • sare
  • susan negru
  • nuci

Mod de preparare:

Tuberculii se curata cu un cutit cu lama ascutita. Ei au multe neregularitati si necesita putina atentie la curatat. Se taie in felii subtiri. De asemenea marul se spala, se taie in sferturi si se feliaza.

Morcovul se spala, curata si se taie in fasii cu ajutorul curatitorului de legume.

 

 

Rondelele de topinambur si feliutele de mar se stropesc cu zeama de lamaie.

Se pot amesteca toate ingredientele intre ele sau se pot aranja portii individuale, asa cum am facut eu.
Salata de topinambur crud se asezoneaza cu sare, ulei de masline si putina zeama de lamaie. Susanul negru (sau orice alte seminte) si nucile contribuie putin la aspect si gust.

 

 

Se poate incerca si un dresing cu iaurt . Cred ca acesta ar inmuia putin textura salatei .

Pofta buna!

 

CategoriesDe post Salate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *