S

Salata Poienita cu ciuperci

Dupa ce am tesat salata Shuba, acum a venit randul sa prepar si salata Poienita cu ciuperci. Initial m-a amuzat numele ei si mereu ma ducea cu gandul la o scena de poveste dar ea este de fapt o salata de sarbatoare.
Apoi curiozitatea m-a impins sa vad ce e cu salata asta,  mai ales ca am vazut ce apreciata e si in familiile din Rep. Moldova  este prezenta mereu de sarbatori.
Reteta este preluata de pe grupul Gustosel si adaptata in bucataria mea. Acolo am vazut numeroase variante, uneori reteta difera dupa practicile fiecarei familii.

Ingrediente pentru o tava cu diametrul de 20 cm:

  • 3 cartofi potriviti
  • 2 morcovi
  • 1 piept mic de pui
  • 500g ciuperci (doar palariile)
  • 50g cascaval
  • cateva fire patrunjel verde si codite de ceapa
  • maioneza (1 galbenus crud, 1 galbenus fiert, 1/2 lamaie, 1 lingurita mustar, 200ml ulei, sare)
  • sare , piper

Ingrediente pentru preparat ciupercile:

  • 600ml apa
  • 1/2 portocala
  • 1/2 lamaie
  • 1 bucatica ghimbir
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura otet
  • sare/piper

 

 

Mod de preparare:

Pentru reteta asta se pot folosi ciuperci din conserva. Eu am ales alta varianta putin mai gustoasa si sanatoasa. Pentru asta vom pune intr-o cratita apa, sucul de la portocala si lamaie, ghimbirul taiat bucatele, uleiul, otetul si putina sare/piper. In momentul in carea apa incepe sa fiarba adaugam palariile de ciuperci. Le lasam sa fiarba la foc mic circa 10 minute amestecand din cand in cand. Sa tineti cont ca ciupercile isi vor micsora  dimensiunea destul de mult.

Ciupercile se scot pe un servetel pentru a se scurge de apa. Le lasam sa se raceasca complet.

Cartofii si morcovul se spala bine si se pun la fiert in coaja cu apa rece. De asemenea se fierbe un ou pentru maioneza si pieptul de pui.
Legumele fierte se lasa la racit, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare, la fel si cascavalul. Pieptul de pui se taie cubulete mici.

 

 

Maioneza se pragateste dintr-un galbenus fiert, unul crud si ulei. Uleiul se adauga cate putin si se incorporeaza in compozitie. Pentru a scurta timpul destinat fabricarii maionezei recomand un mixer sau un blender de mana. Nu uitati sa adaugati sucul de lamaie, mustarul si sarea. Daca maioneza iese foarte densa o putem dilua cu putina apa minerala sau smantana.
Pentru a monta salata Poienita cu ciuperci pregatim o tava cu fund detasabil si diametrul de 20cm. Pe fundul ei punem o folie alimentara si o prindem cu inelul tavii.

 

 

Prima data asezam ciupercile astfel incat sa ocupe tot fundul tavii. Urmeaza stratul de cartofi rasi si apoi primul strat de maioneza. Recomand sa presarati putina sare si piper peste cartofi si morcovi.
Al doilea start este format din morcovi, apoi maioneza si cascaval ras. Ultimul start este compus din piept de pui amestecat cu restul de maioneza. Dupa ce punem cate un strat apasam usor cu lingura.
Salata Poienita cu ciuperci se lasa la rece 1-2 ore.

 

 

Inainte de servire o transferam pe un platou plat. Punem platoul peste tava, raturnam usor tava, desfacem inelul si indepartam tava. La sfarsit desprindem folia alimentara si decoram salata cu patrunjel si ceapa verde.

 

 

Asta e tot, asa ca pofta buna!
Salata este buna, buna. Ciupercile au un gust deosebit (le puteti pregati asa si pentru alte salate) iar restul legumelor ne duc putin cu gandul la salata de boeuf.

Sper ca v-am inspirat si poate de Sarbatorile de Paste o sa puneti asa o salata pe masa.

CategoriesSalate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *