S

Salata Suba (Shuba)

Salata Suba (Shuba) este o salata absolut delicioasa si spectaculoasa. Reteta ei vine din Republica Modova, ea fiind de fapt o reteta ruseasca.  Suba se gaseste mereu pe masa moldovenilor la marile sarbatori.
De multe ori pe grupul  Gustosel am vazut zeci de acest fel de salata si de fiecare data salivam.
Am citit acolo reteta si am vazut ca exista diferente intre ele, dar nu majore. Cred ca fiecare familie o adapteaza dupa gustul sau. Puteti citi mai multe informatii  pe un blog din Rep. Moldova.
Multe legume de o coloratura diferita fac ca salata sa fie aspectuoasa, unde mai pui ca si gustul este pe masura.

Ingrediente:

  • 2-3 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 sfecla rosie
  • 1 ceapa rosie
  • 3 oua fierte
  • 200g hering afumat

Maioneza:

  • 2galbenusuri crude
  • 1 galbenus fiert
  • 1 lingurita mustar
  • 1/2 lamaie
  • 250 ml ulei
  • 2 linguri smantana (iaurt gras)
  • sare, piper

Mod de preparare:

Cartofii, morcovul si sfecla rosie se spala sub jet de apa . Ele se aseaza intr-o cratita cu fund dublu, se acopera cu apa rece si se pun la fiert in coaja, la foc mic. Se vor fierbe pana ce pot fi strapunse cu usurinta.
Aveti grija sa nu le fierbeti prea mult deoarece se vor sfarama la taiere.

Cand legumele s-au fiert, se scurg de apa fierbinte si se lasa la racit.

Ouale se fierb separat.

Sper ca toata lumea stie sa faca maioneza. Daca nu, totul este foarte simplu. Doua galbenusuri crude se amesteca bine cu un galbenus fiert, mustarul si putina sare. Compozitia se amesteca mereu cu o lingura de lemn (mixer) timp in care punem cate putin ulei. La sfarsit adaugam sucul de la lamaie, smantana, putin piper si sare daca mai este nevoie.

 

 

Legumele fierte se cojesc de coaja si se taie cubulete. La fel ceapa rosie, ouale fierte (un galbenus il pastram pentru decor)  si heringul afumat.

Pentru montare am folosit o tava de tort cu fund detasabil, cu diametrul de 20cm. Nu stiu daca era necesar dar am uns-o cu putina maioneza.
Montarea se face in straturi, asemeni unui tort. Desi am vazut retete unde ingredientele erau amestecate, am incercat sa respect reteta originala de salata Suba (Shuba).

 

 

Asadar punem un strat de legume, apoi un strat subtire de maioneza…si tot asa. Am inceput cu cartofi pentru ca mi se par cei mai stabili sa tina salata si am terminat cu ouale. Heringul afumat l-am pus la mijloc.

Dupa ce  terminam de asamblat intindem un strat subtire de maioneza si decoram dupa bunul plac si inspiratie. Decorul meu a fost cu cubulete de sfecla rosie si morcov, galbenus fiert ras si rondele subtiri de ceapa verde.

 

 

Salata Suba (Shuba) are un colorit ce va deschide apetitul celor care o vor vedea. Gustul este extrem de bun si cred ca heringul afumat este cel ce da nota acesteia.

Inainte de servire tava va sta la rece si apoi se va face transferul pe un platou intins. Cu un cutit cu lama subtire se desface salata de pe peretele tavii pentru a nu se desprinde  brusc.
Cred ca montarea se poate face si direct pe platou si atunci e fara bataie de cap.

 

 

Salata Suba (Shuba) a fost una dintre vedetele de pe masa de Craciun. Pentru cei ce vor o reteta festiva doar din legume va recomand salata de telina cu maioneza de avocado.

Sper sa o incercati si voi.

Pofta buna!

 

CategoriesAperitive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *