Salata festiva Bratara de rodie este salata mea speciala pe care am facut-o pentru Craciun. Daca anul trecut am incercat salata Suba, anul asta am avut inspiratie tot din bucataria moldoveneasca de dincolo de Prut.
Reteta am luat-o din grupul Gustosel, doar ca nu am respectat-o ad literam. Aici e un mix din mai multe retete pentru ca exista mai multe variante. De exemplu eu nu am pus ceapa prajita deoarece mi s-a parut ca nu se potriveste si straturile au fost doar cate unul. Exista variante in care unele ingrediente se distribuie in doua sau trei straturi. Aceasta salata se mai numeste Bratara rosie sau Bratara de granat. Ineditul ei este mantia rosie din rodie si gstul usor dulce acrisor al notei finale.
Acestea fiind spuse va invit la o salata pe care sigur o voi mai face.
Ingrediente:
- 2 cartofi
- 2 morcovi
- 1-2 sfecle rosii (depinde de marime)
- 2-3 oua
- 250g piept de pui
- 50-75g nuci
- 1 rodie
- sare
- piper
- maioneza
Ingrediente maioneza:
- 1 galbenus fiert
- 2 galbenusuri crude
- 100ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita mustar
- 1 lingura zeama de lamaie
- sare
- piper
- 2 linguri smantana (optional)
Mod de preparare salata festiva Bratara de rodie:
Legumele se pun la fiert impreuna intr-o oala cu apa rece.
Carnea de pui se fierbe separate, la fel si ouale.
Legumele fierte reci se cojesc si se dau prin razatoarea mare. De asemenea ouale fierte. Se pun in boluri diferite si se asezoneaza cu sare si piper.
Pieptul de pui se taie cubulete mici, iar nucile se toaca grosier cu cutitul.
Rodia se curate si se scot bobitele. Eu am folosit o rodie, dar asta depinde si de dimensiunea ei.
Nu uitam de prepararea maionezei, ca aia la borcan nu are ce sa caute in discutia noastra. O maioneza de casa este exact ce ne trebuie deoarece stim exact ce punem in ea si nu este plina de conservanti. Daca vi se pare complicat de facut sa stiti ca un blender de mana face maioneza exact in doua minute, daca nu chiar mai repede. Eu am adugat si doua linguri de smantana ca sa o fac putin mai moale.
Se alege un platou rotund intins si putin mai mare. Se aseaza un pahar in mijloc si se incepe montarea ei. Desi am vazut diferite forme de alternare a starturilor eu am ales urmatoarea: primul strat a fost din cartofi, apoi urmeaza un strat subtire de maioneza, apoi carnea de pui, iar maioneza, morcov si maioneza, nuci si maioneza, oua si maioneza, sfecla rosie si maioneza.
Fiecare strat se preseaza usor cu dosul unei linguri sau chiar cu mana. Nu uitati ca maioneza nu este din abundenta, doar cat sa fixeze straturile si sa dea gust.
Dupa ce am terminat montarea, salata festiva Bratara de rodie se imbraca intr-un strat subtire de maioneza, se scoate usor paharul si apoi se imbraca cu bobite de rodie. Partea asta e un pic migaloasa, dar merita efortul.
Salata arata tare bine si este de mare efect. Gustul e minunat, are multe legume, iar nucile aduc ceva inedit, atat la textura , dar mai ales la gust.
Sper ca v-a placut si candva veti incerca salata festiva Bratara de rodie, de ce nu chiar acum, ca tot se apropie Revelionul.
Spor si pofta buna!