Salata Mimoza cu ton este o aparitie pentru orice masa de sarbatoare. Salatele in straturi sunt de efect, iar lumea le adora.

Ele sunt foarte populare in Rep. Moldova si exista numeroase combinatii de ingrediente. Printre preferatele mele sunt salata Suba si salata festiva Bratara de rodie.

De data asta m-am inspirat tot de la moldovencele harnice, iar sursa e aici.

Salata Mimoza cu ton

Preparare pas cu pas salata Mimoza cu ton

Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 20cm:

  • 3 cartofi medii
  • 2 morcovi mijlocii
  • 1 ceapa rosie mica
  • 200g ton din conserva (in suc propriu)
  • 100g cascaval
  • 2 oua
  • 250-300g maioneza
  • 1 crenguta rozmarin + 1/2 ardei galben (optional)
  • sare/piper dupa gust

Mod de preparare:

Cartofii si morcovii se spala si se pun la fiert in coaja, in apa rece cca.15 minute. Se inteapa pentru verificare. Se scurge apa in care au fiert si se trec printr-un jet de apa rece. Se scurge si apa asta si se lasa la racit.

Separat se fierb ouale tot in apa rece, cca 8-10 minute.

Cartofii si morcovii curatati se dau pe razatoare, de asemenea cascavalul.

Ouale se dau tot pe razatoarea mica, dar separat albusurile si galbenusurile.

Tonul se scurge bine, iar ceapa se taie in cubulete si se freaca cu un strop de sare.

Pentru maioneza nu mai scriu reteta detaliata, dar va las ingredientele: 1 galbenus fiert, 1 galbenus crud, 1 lingurita mustar, 1-2 linguri zeama de lamaie, 200ml ulei de floarea soarelui, sare, piper.

Tot farmecul acestei retete consta in asamblare si decor.

Montajul se face intr-un cerc de inox cu diametrul de 20cm sau intr-o tava de tort cu fund detasabil.

Se pune un strat de cartofi rasi fierti si se preseaza putin, apoi un strat subtire de maioneza. Urmeaza stratul de ton, ceapa rosie si apoi iar maioneza. Mereu apasam ingredientele ca sa faca priza intre ele. Apoi stratul de morcovi+ maioneza si cascaval + maioneza.

Salata Mimoza cu ton

La final se decoreaza partea exterioara cu albus fiert ras in partea central, iar pe margine galbenus ras. Aici mai putem interveni si cu ceva verde (rozmarin, marar). Eu am mai adaugat cubulete de ardei gras galben.

Salata Mimoza cu ton

Salata Mimoza cu ton se pastreaza in frigider, dar nu mai mult de doua-trei zile.

Sper ca v-a placut si o veti incerca pentru o zi de sarbatoare.

Salata Mimoza cu ton

Spor la gatit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *