Acus incepe vara asa ca m-am gandit la o salata de vara cu ton. Este o salata rapida ce insumeaza mai multe calitati. Intai de toate este foarte buna, este hranitoare si plina de vitamine, iar coloritul ingredientelor nu face decat sa sporeasca placerea de a manca ceva bun.
Secretul reusitei consta si din ingrediente de calitate: legumele sa fie proaspete, ouale preferabil provenite de la gaini crescute in aer liber, iar tonul sa fie de calitate.
Preparare pas cu pas salata de vara cu ton
Ingrediente 2 persoane:
- 1 legatura salata verde
- 1 conserva ton bucati in ulei/suc propriu – 200g
- 2 oua
- 1 rosie
- 4-5 capere mari (sau o lingura capere mici)
- 1 ceapa verde
- 2-3 linguri ulei de masline
- 1/4 lamaie
- 1/2 lingurita piper rosu
- sare
- paine cu seminte (pentru servire)
Mod de preparare:
Modul de preparare este absolut simplu, dar mai important este cum asezam salata astfel incat sa aiba un aspect apetisant.
Salata verde se spala si se zvanta bine. Se rupe bucati (arata mai bine decat taiata) si se aseaza ca prim strat in platou. Deasupra se presara ceapa verde taiata rondele subtiri.
Ouale se fierb in apa rece cca 7-8 minute, se racesc sub jet de apa, cojesc si se taie in sferturi.
Rosia se taie felii subtiri.
Ouale si rosiile se aseaza pe lungimea platoului, iar in partea din mijloc se pune tonul desfacut in bucati mai mici. Daca folositi ton in ulei (asa cum am facut si eu) puteti pastra uleiul pentru dressing.
Cateva capere (in special cele mari) se taie bucati si se presara deasupra, iar vreo doua se lasa intregi pentru decor. Sunt de efect mai ales cele cu codita.
Caperele au gust incitant ce aduc o nota de inedit salatei.
Dressingul:
Dressingul are o mare importanta la orice salata, el da nota finala a gustului. Un dressing incorect poate aduce un gust mai putin placut.
Pentru dressingul nostru amestecam uleiul de la ton sau ulei de masline impreuna cu zeama de lamaie, piperul rosu usor zdrobit si putina sare. Amestecam totul bine si turnam deasupra salatei inainte de servire.
Tot la servire putem pune o paine de calitate si eu am ales de aceasta data painea 3 Boabe de la Panifcom– o paine cu faină integrala de grau, secara şi ovaz, precum si adaos de seminte de in si floarea soarelui. Este o paine gustoasa pe care o folosesc destul de frecvent.
In final as putea adauga ca aceasta salata de vara cu ton ar merge perfect si alaturi de un pahar de vin alb demisec, racit suficient si baut cu moderatie. Tot din categoria salatelor de vara va recomand si salata de paste cu ton si anghinare.
Pofta buna si spor la gatit!