Daca nu ati auzit inca de morcov coreean-salata sa stii ca a venit timpul sa aflati. Este o salata pe cat de simpla, pe atat de delicioasa.
Prima data am vazut-o in pozele de pe grupurile culinare din Rep. Moldova. Apoi cand am fost la Chisinau am gustat la Piata Centrala diferite tipuri, mai dulci sau mai picante. Aceasta salata este nelipsita de pe mesele moldovenilor si face parte din gastronomia locala.
Amuzant este ca denumirea de morcov coreean nu are nici o legatura cu Coreea. Personal cred ca denumirea i se trage de la condimentul de baza: coriandru.
Cert e ca mi-a placut mult si sper sa va placa si voua.
Condimentele le puteti ajusta in functie de gustul vostru, la fel si cantitatea de ulei si otet.
Reteta este tot de pe Gustosel, doar cu amprenta proprie de gust.
Ingrediente:
- 1kg morcov
- 100ml ulei
- 3 linguri otet
- 1 ceapa
- 3-4 catei de usturoi
- 1 lingura sare
- 1 lingura coriandru boabe
- 1 lingurita piper negru
- 1/2 lingurita piper rosu
- 1 lingura zahar
- chili-optional
Mod de preparare morcov coreean-salata:
Ca la orice reteta des folosita exista o multime de variante. Dupa am citit tot felul de variante ce difera putin unele fata de altele, am ales varianta cea mai des folosita.
Morcovul se curata, se spala si se da pe razatoare. Teoretic trebuie o razatoare speciala care face ca fasiile sa fie lungi si subtiri. Eu m-am folosit de un instrument ce seamana cu un curatitor (peeler), dar care are niste zimti ce fac aceasta operatiune.
Daca nu aveti nimic din toate astea puteti folosi o razatoare obisnuita.
Partea cu obtinerea fasiilor subtiri este cea mai migaloasa treaba.
Am inteles ca in Rep. Moldova exista in magazine un mix de condimente speciale pentru morcov coreean-salata. De regula el contine: coriandru, piper negru, piper rosu, chili.
Eu am luat toate condimentele boabe si le-am tras putin la tigaie, bineinteles ca fara ulei. Asta face sa potenteze aromele. Apoi le-am pus intr-un mojar si le-am macinat. Mirodeniile macinate se presara peste morcov.
Ceapa se taie mai mare si se pune la prajit in ulei. De fapt ceapa nu va fi folosita ci doar uleiul. Dupa ce se caleste putin ceapa se scurge uleiul fierbinte direct pe morcov. Ceapa se arunca.
Mai adaugam sarea, zaharul, otetul, usturoiul zdrobit si chili daca va place mai picant. Totul se amesteca foarte bine, se acopera si se da la rece pentru cel putin cateva ore. Unii zic ca trebuie sa stea 24 de ore, altii 48.
Noi am mancat-o cu mare pofta chiar in ziua in care am facut-o. Se spune insa ca rezista bine in borcan cateva zile si chiar mai mult.
Morcovul coreean este absolut delicios si se poate servi alaturi fripturi, cartofi sau merge perfect la un burger.
Tot din gama salatelor moldovenesti va recomand: salata Shuba, salata Bratara de rodie sau Poienita cu ciuperci.
Sa aveti pofta!
Seamana cu o reteta de salata frantuzeasca. Este foarte populara in Japonia, probabil si in Corea. Insa ei folosesc alte condimente.
https://www.davidlebovitz.com/carottes-rapee/
Bine de stiut! 🙂