C

Crepes Suzette- clatite frantuzesti

 

Reteta pentru crepes suzette este o mica particica din  bucataria franceza. Nu am fost in Franta (desi mi-as dori) dar am aflat cele trei secrete ale bucatariei franceze: unt, unt si unt.
Clatite fine scaldate in sos de portocale, flambate usor si gust divin, astea sunt celebrele  crepes suzette.

O poveste frumoasa a acestora o gasiti pe blogul Bistro Margot. Pentru inspiratie m-am folosit si de filmuletul lui Gordon Ramsay.

Asadar e un desert usor de facut si plin de arome. Cu siguranta veti impresiona cu ele.

Ingrediente clatite 8 bucati:

  • 2 oua
  • 150g faina
  • 250ml lapte
  • 50g unt topit

Ingrediente sos de portocale:

  • 200ml suc de portocala
  • 1 portocala pentru pulpa
  • 1/2 lamaie
  • 100g zahar
  • 75 g unt
  • 50ml Grand Marnier (sau un coniac bun)
  • coaja de portocala

Mod de preparare crepes suzette:

Prepararea clatitelor este cea clasica. Facem un aluat  din oua, faina , lapte si unt topit. Aluatul se amesteca cu telul pentru a nu face cocoloase si apoi se da la rece. Pentru reusita completa recomandarea este ca aluatul sa stea la rece cateva ore, chiar peste noapte. Eu l-am tinu doar o ora.

Clatitele se prajesc intr-o tigaie de clatite. Daca este nevoie, din cand in cand ungeti tigaia cu putin unt topt.

 

 

Pentru sos am folosit portocale rosii deoarece imi plac mult si inca se mai gasesc. Le stoarcem la storcator impreuna cu lamaia. O portocala o curatam de coaja cu un cutit bine ascutit, apoi scoatem feliutele de portocala taind cu cutitul intre pielitele fructului.
Zaharul se caramelizeaza intr-o tigaie cu fund dublu. Cand aceasta s-a topit si are o culoare aramaie se adauga sucul de portocale si lamaie. Se amesteca usor pana se dizolva, avand grija ca focul sa fie minim. Se toarna lichiorul sau coniacul si se flambeaza. Flambarea se poate face si la servire pentru un efect spectaculos.

 

 

La sfarsit se adauga untul si se lasa sa clocoteasca putin . Se adauga bucatile de portocala si coaja rasa. Eu cred ca am tinut mai mult decat trebuia pe foc si feliutele de portocala s-au desfacut putin.

Clatitele impaturite in patru se aseaza putin tigaie sau direct in farfurie. Servirea se face in farfurii calde si cu sos de portocale deasupra.
Crepes suzette sunt absolut delicioase. Stiu ca poate par cam insipide fara umplutura, dar nu e asa.

 

 

Un desert reusit pe baza de clatite este tortul de clatite

Va invit sa le incercati!

 

CategoriesAluaturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *