Sarmale cu carne de gasca , fierte in vin suna tare bine. Ele sunt delicatesa vremurilor uitate de pe la curtile boierilor moldoveni. Pastorel Teodoreanu relateaza cu mare maiestrie despre tehnica fierberii sarmalelor in vin si asta m-a facut tare curioasa.
Fie ele cu carne de porc, de vita sau de gasca, sarmalele sunt nelipsite de pe masa romanului indiferent de sarbatoare. Daca se adauga si ceva vin bun, atunci reteta este perfecta.
Imi aduc aminte cu mare drag de cardurile de gaste si rate ce treceau mandre pe strazi, in copilaria mea.
Sarmalele cu carne de gasca par desprinse din povesti si tare ma bucur ca le-am incercat. Asta se datoreaza celor de la Selgros Romania pentru ca tema de anul asta sunt retetele vechi pe care trebuie sa le scoatem putin la lumina.
Se depune un pic de efort, dar merita cu prisosinta.
Ingrediente:
- 1 piept de gasca
- 1 varza murata
- 150g orez
- 3 linguri untura de gasca
- 2 cepe
- 200ml vin alb demisec (eu am folosit Chardonnay)
- 1 foaie dafin
- 2 crengute cimbru
- 2 linguri pasta de tomate
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se pregateste oala de lut. Aceasta se umple cu apa rece si se lasa asa 30 de minute.
Varza se spala, se desfac foile si se tin in apa rece 1-2 ore.
Pieptul de gasca se transeaza astfel incat carnea sa fie folosita la umplutura sarmalelor, pielea se va pune in oala la fiertul sarmalelor iar din osul ramas se poate face o ciorba pe cinste.
Carnea se toaca, la fel si ceapa. Ceapa se caleste usor in grasimea de gasca, apoi se adauga orezul, carnea, sare piperul si putin cimbru. Condimentele se pun dupa gustul fiecaruia.
Foile de varza murata se scurg de apa si se taie in bucati mai mici pentru impaturirea sarmalelor. Eu de regula le fac ceva mai mari, acum m-am straduit sa respect stilul moldovenesc, adica sarmalute mici.
Pe fundul oalei de lut se aseza varza murata tocata si o bucata din piele de pe pieptul de gasca. Sarmalutele se impaturesc si se dispun circular. Nu uitati sa strecurati si o foaie de dafin. Dupa ce au fost asezate toate sarmalele cu carne de gasca se aseaza cealalta bucata de piele, cateva foi de varza si crenguta de cimbru. Se toarna apa cca. 2/3 din vas, se pune capacul si se da la cuptor pentru aproximativ doua ore. Temperatura va fi la inceput 200 de grade (vreo 15 minute), cat sa o ia din loc, apoi la 170-180 grade Celsius.
Este important ca sarmalele cu carne de gasca sa fie fierte lent. Pe parcurs mai adaugati apa fierbinte daca este nevoie.
Dupa cele doua ore, dizolvati pasta de tomate in vinul alb si adaugati deasupra sarmalelor. Oala mai ramane la cuptor inca o ora, astfel incat sarmalele sa fie moi . In reteta originala, vinul se pune a doua zi peste sarmalele reci si apoi mai trec o data prin caldura cuptorului. Eu am grabit putin lucrurile si va spun ca au iesit minunate.
Pe scurt, aceste sarmale cu carne de gasca si fierte in vin sunt speciale si delicioase. Sunt moi si au gust unic pe care imi este greu sa-l descriu. Sper ca pozele sa fie suficient de sugestive.
La servire nu trebuie sa lipseasca smantana, ardeiul iute, mamaliguta si un pahar de vin bun.
Sa aveti pofta!