S

Sarmale in frunze de loboda

sarmale in frunze de loboda5

 

Loboda cred ca este printre putinele plante ce creste fara ingrijiri speciale, ba mai mult,  daca nu esti atent iti acapareaza gradina.

Cand este frageda loboda o consumam in special in ciorbe, borsuri, salate, omlete iar cand frunza devine de marimea unei palme putem o putem folosi cu succes pentru sarmale.

Cine nu a mancat sarmalute de loboda, in oala de lut si fierte in cuptorul ala taranesc pana se usuca usor deasupra…nu stie ce a pierdut.

Varianta mea va fi clasica, adica sarmale in foi de loboda fierte normal, la foc mic pe aragaz.

Pentru ca e vara si se gasesc multe legume si verdeturi am ales ca sarmalele sa fie cu multe legume. O bunatate, ce mai!

Ingrediente:

  • 25-30 frunze de loboda
  • 350g orez
  • 1 dovlecel
  • 2 cepe
  • 1-2 morcovi
  • 2-3 rosii
  • 1 legatura mare patrunjel
  • 1 legatura mare marar
  • 2-3 crengute cimbrisor
  • 1 l bors de putina
  • 100ml ulei
  • sare, piper

Mod de preparare:

Frunzele de loboda se spala bine si se oparesc in bors. Asta inseamna ca punem borsul l-a foc si cand incepe sa clocoteasca il turnam peste frunze. Amestecam usor frunzele astfel incat sa fie toate cuprinse de borsul fierbinte.

 

sarmale in frunze de loboda

 

Frunzele de loboda trebuie sa se inmoaie putin , asa ca nu le lasam prea mult la oparit. Acestea se scurg si se pregateste umplutura.

Ceapa se toaca marunt, la fel si rosiile si verdeturile.

Morcovii si dovlecelul se dau pe razatoare.

Ceapa se caleste usor in ulei, apoi se adauga pe rand morcovii si dovlecelul, rosiile si la sfarsit verdeturile. Se ia tigaia de pe foc si se pune orezul spalat, sarea, piperul si putin cimbrisor.

Intr-o tigaie cu fund dublu asezam mai intai un strat de frunze, apoi sarmalele pe care le facem la fel ca oricare alte sarmale. Pe  o frunza punem o lingura de umplutura si rulam frunza avand grija de capete ce trebuie sa fie inchise.

 

sarmale in frunze de loboda2

 

Dupa ce am terminat de asezat sarmalele le acoperim cu alt strat de frunze de loboda, punem 1-2 crengute de cimbrisor si adaugam bors de putina + apa atat cat sa acopere de doua degete oala cu sarmale.

Daca nu va place acreala le puteti fierbe in apa . Mie mi se par mai gustoase si chiar mai sanatoase fierte in bors.

 

sarmale in frunze de loboda3jpg

 

Sarmalele  se fierb la foc mic cca. 25-30 de minute. Atunci cand sunt fierbinti sunt un pic cam fragile asa ca aveti grija la manevrare.

Aceste sarmalute de vara sunt delicioase, usoare si hranitoare.

Pentru o varianta de sarmale in oala de lut recomand sarmalutele cu hribi in oala de lut sau sarmalele lui Radu cu ciuperci de padure si foi de varza.

 

sarmale in frunze de loboda4

 

Sa aveti pofta!

 

 

CategoriesCu legume De post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *