Pentru aceste delicioase sarmalute , usor uscate si inmiresmate de gustul profund al hribilor avem nevoie de ingrediente simple si musai o oala de lut.
Potrivite pentru zilele de post, pentru vegetarieni sau pur si simplu pentru ca asa ai chef sarmalutele cu hribi sunt binevenite.
Ingrediente:
– 300g orez
– 3 maini bune de hribi uscati
– 2 morcovi potriviti
– 2 cepe
– 150ml ulei
– 1 ceasca suc de rosii
– foi de vita
– sare, piper
– 1-2 foi de dafin
Mod de preparare:
Prima data oparim hribii uscati si aruncam apa folosita. Apoi ii lasam la inmuiat minim 30 de minute. Vom scurge bine hribii si-I vom “arunca” intr-un vas cu apa clocotita unde vor bolborosi 5-10 minute. Dupa aceasta etapa se scurg si vor fi taiati mai grosier, asa ca sa simtim aroma lor atunci cand vom manca.
Calim usor ceapa, adaugam morcovii dati pe razatoarea mica si la sfarsit orezul bine spalat. La acestea adaugam hribii,sarea, piperul si sucul de rosii.
Pentru utilizarea oalei de lut o tinem cu apa timp de 20 de minute.
Vita de vie, daca este din saramura o desaram in prealabil iar daca e de la congelator, o scoatem cu o seara inainte si lasam sa se dezghete la temperatura camerei.
Facem sarmalutele cu rabdare si le asezam in oala de jur imprejur. Printre ele punem foi de dafin. Deasupra asezam foi de vita. Cand sunt gata turnam o cana mare de apa si le dam la cuptor sa se faca in tihna. Cuptorul trebuie sa fie rece, adica nu il incalzim in prealabil pentru ca exista riscul sa crape oala. Mancarea facuta fara graba e mult mai gustoasa si sanatoasa.
Eu le-am lasat la 170 de grade cam o ora si jumatate. Verificati si mai puneti apa daca doriti. Dupa inchiderea cuptorului lasati oala acolo inca un timp.De regula sarmalutele in oala de lut ies ceva mai uscate .
Cam asta e. Pofta buna va zic!