In gradina toate verdeturile sunt fragede si parca iti fac cu ochiul, mai ales dupa o perioada plina de fripturi, oua si cozonac. Borsul cu loboda, la fel si ca cel cu urzici face parte din vitaminizarea de primavara.
Pe langa culoarea frumoasa ce o da borsului, loboda contine multa vitamina C, vitamina K si este puternic antioxidant.
Preparare pas cu pas bors de primavara cu loboda
Ingrediente:
– 6 cartofi
– 1 morcov
– 2 legaturi loboda rosie
– 1 legatura ceapa verde
– 1 legatura patrunjel
– 3 fire leustean
– 2 litri apa
– 0,5 litri bors de putina
– 200 ml smantana
– 1 lingura sare
– 3 linguri ulei
Mod de preparare:
Legumele si verdeturile se curata si se spala bine sub jet de apa. Cartofii si morcovul se curata de coaja.
In apa rece punem la fiert cartofii taiati cubulete.
Ceapa se caleste foarte putin in ulei impreuna cu morcovul taiat cubulete mici sau dat pe razatoare.
Verdeturile se toaca marunt.
Cand cartofii sunt aproape fierti se adauga ceapa calita cu morcovul si loboda rosie. Dupa ce acestea au dat cateva clocote se toarna borsul de putina (ce in prealabil a dat un clocot) si apoi smantana.
Se amesteca bine, se potriveste de sare iar la sfarsit , cand borsul da ultimile clocote se pune patrunjelul verde si leusteanul.
Borsul se acopera si se lasa putin sa se odihneasca inainte de a fi servit.
Acest bors este negresit plin de vitamine si are un efect revigorant. Din cand in cand trebuie sa mancam si cate un bors de primavara cu loboda.
Pofta buna!
Reteta mea o gasiti si aici: http://icook.to/ro/2014/05/01/bors-de-loboda/