Dam startul la retete cu verdeturi de sezon cu un bors de sfecla rosie cu urzici, un bors plin de vitamine. Anul acesta natura ne-a daruit mult mai repede verdeturi, asa ca dupa iesirea de pe 1 martie la padure m-am intors cu urzici si leurda.
Combinatia de sfecla rosie si urzici este surprinzator de buna, mai ales daca are si smantana la mijloc (asta e valabil pentru mine). Puteti sa nu puneti smantana, sa ramana o varianta de post.
Preparare pas cu pas bors de sfecla rosie cu urzici
Ingrediente:
- 1 sfecla rosie
- 2 cartofi mari
- 1 bol marisor cu urzici
- 1 morcov
- 1 felie telina
- 1 ceapa
- 500ml bors
- 2,5l apa
- 250ml smantana 30% grasime
- 3 linguri ulei
- Sare
Mod de preparare:
Sfecla rosie curata si spalata se da pe razatoarea mare si apoi se pune la fiert intr-o cratita impreuna cu borsul. Se fierbe la foc mic cca. 5-7 minute. Borsul pe langa gustul acru are si proprietatea de a mentine culoarea sfeclei, ceea ce nu se intampla daca o fierbeti in apa.
Legumele se curata si se spala. Ceapa, morcocul si telina se toaca marunt, cartofii se taie in cuburi mici.
Urzicile se curata si se spala bine sub jet de apa de doua-trei ori.
Intr-o oala de inox cu fund dublu (cca.5l) punem ulei la incins apoi punem ceapa tocata. O amestecam si in 1-2 minute adaugam morcovul si telina taiate marunt si o lingurita de sare. Calim cateva minute apoi adaugam apa si cartofii taiati cuburi.
Lasam sa fiarba la foc potrivit cu capacul pus deasupra, dar nu inchis complet, doar pe jumatate.
Atunci cand cartofii sunt fierti, dar fara a ajunge la faza cand sunt foarte sfaramiciosi se pun urzicile. Se amesteca si se lasa sa dea cateva clocote bune.
Urmeaza de adaugat sfecla rosie fiarta in bors, iar la final smantana. Se amesteca si se asteapta cat sa dea cateva clocote.
Nu uitati sa potrivit gustul asa cum va place. Puteti adauga si patrunjel, dar eu la ciorbele de urzici nu pun, tocmai pentru a ma bucura de gustul urzicilor.
Asadar borsul asta va aduce un gust bun, dar mai ales multe vitamine.
Pentru inspiratie va las si reteta de ciorba de mangold.
Spor la gatit!