Ciorba de mangold este rezultatul unei suite de intamplari culinare fericite. Mai bine zis este un mod de prezentare, despre cum sa nu risipim alimentele dar si despre cunoasterea mangoldului.
Mangoldul il stiu din emisiunile lui Jamie Oliver si din gradina Verde Bun. In alta parte nu am vazut, nici la piata, nici la supermarket. Pentru cine nu stie, mangoldul este o varietate de sfecla cultivata pentru fruze.
Povestea sta asa. In urma unui atelier cu copii am ramas cu o legatura generoasa de mangold, putin spanac si macris, iar la altul am ramas cu o mana de paste de casa cu sfecla rosie.
Asta inseamna ca ele trebuiau valorificate si am facut-o bine de tot. Verdeturile astea au dat un gust minunat ciorbei. De fapt am gandit acest preparat ca unul de iarna, o ciorba satioasa si densa cu legume, paste si smantana , asa cum facea bunica.
Ingrediente 4 persoane:
- 1 legatura mare de mangold
- 1 legatura mica de spanac si macris
- 1 morcov
- 1 pastarnac
- 1/2 praz
- 250 ml smantana cu continut ridicat de grasime
- 200 ml bors (putina zeama de lamaie)
- 75 g paste
- 2l apa
- sare
- 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Morcovul, pastarnacul si prazul se taie in cubulete si se calesc timp de 1-2 minute.
Mangoldul si celelalte verdeturi se spala bine si se taie in fasii subtiri, inclusive si coditele.
Apa se pune intr-o cratita la foc potrivit. Cand incepe sa clocoteasca se adauga legumele calite si dupa 5 minute pastele. Se amesteca usor si atunci cand pastele sunt aproape fierte se adauga verdeturile.
Se mai lasa la fiert cateva minute si se adauga smantana si borsul sau zeama de lamaie.
Ciorba de mangold este gata imediat ce mai da cateva clocote.
Tare placut surprinsa am ramas de gust. Buna, buna tare! Usor acrisoara, plina de savoare, ciorba de mangold este minunata si plina de vitamine. Pe deasupra se face foarte repede.
Spor la gatit!