S

Salata Caesar cu piept de pui

Salata Caesar cu piept de pui este o salata simpla, dar plina de gust.
Probabil ca cei mai multi dintre voi ati testat-o sub diferite forme si variante. Este una dintre cele mai cunoscute salate din lume si se gaseste in meniul multor restaurante.

Experientele mele legate de salata Caesaer la restaurant nu au fost tocmai placute: de la maioneza la tub alaturi, la cascaval in loc de parmezan sau salata nepotrivita.

Salata Caesar are la baza si o poveste frumoasa.

Numele salatei este in general atribuit lui Caesar Cardini, un imigrant italiano-mexican ce si-a deschis restaurant in Mexic si apoi in Statele Unite.  Cardini locuia in San Diego, dar lucra si in Tijuana, unde evita restrictiile prohibitiei americane. Fiica lui, Rosa (1928 – 2003) isi amintea ca tatal ei a inventat reteta in data de 4 iulie 1924, cand proviziile restaurantului au fost epuizate de sarbatoarea ce era in curs. Cardini a trebuit sa se descurce cu ce mai avea in camara, adaugand si un strop de ingeniozitate, preparand salata direct la masa, in fata clientului. Hotelul Caesar din Tijuana, fondat de Cardini in perioada prohibitiei, pastreaza inca in servire acest obicei al inventatorului.(sursa istoria salatei Caesar).

Asadar o salata cu salata Romana, crutoane, parmezan, oua si un sos delicios. Ulterior au aparut si variante cu piept de pui, peste, sunca.

Reteta mea nu e tocmai originala pentru ca am scos oul crud din sos si am mers la drum cu niste iaurt grecesc, dar si alte mici aspecte.

Salata Caesar cu piept de pui-preparare pas cu pas

Ingrediente 4 persoane:

  • 1 salata verde Iceberg sau Romana
  • 1 piept pui
  • 4 linguri parmezan ras
  • 8 linguri crutoane
  • 1/2 lamaie
  • 2-3 catei usturoi
  • 4 ansoa din conserva (sau o lingurita  sos Worcestershire)
  • 1 lingurita mustar Dijon
  • 2 -3 linguri ulei de masline
  • 100g iaurt grecesc
  • sare/piper

Mod de preparare:

Salata verde se curata de primul rand de frunze, se taie in patru si apoi in bucati.

In legatura cu crutoanele, acestea pot fi cumparate sau facute acasa. Eu optez pentru crutoanele facute acasa, asta fiind si o modalitate de recicla painea mai veche.
Daca vreti sa faceti niste crutoane mai fine taiati coaja si lasati doar miezul. Paine se taie in cubulete. Acestea se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se stropesc cu ulei de masline, sare si ierburi aromatice si se dau la cuptor pentru cca.10-15 minute la 160 de garde. La final trebuie sa fie usor rumenite.

Preparare sos

Sosul pentru salata Caesar se face foarte simplu. Si aici avem doua variante.

Eu am ales ca baza iaurtul grecesc, dar exista si varianta cu galbenus.

Iaurtul grecesc se amesteca cu o lingura de zeama de lamaie, doua linguri de ulei de masline, usturoiul, ansoa (sau sos Worcestershire) si mustarul Dijon. Se paseaza sa fie fin.
Pentru varianta sosului cu galbenus se amesteca galbenusul cu uleiul pana se obtine o maioneza, apoi se incorporeaza si restul ingredientelor pentru sos.

Pieptul de pui se face la gratar si este preferabil sa-l marinam putin inainte cu sare, piper, o lingura de ulei de masline si putina zeama de lamaie. Prajirea lui se face la sfarsit pentru a fi cald la servire.

In boluri se aseaza salata verde si se toarna putin sos, apoi se pun crutoanele, pieptul de pui taiat fasii si parmezanul ras proaspat. Deasupra se mai toarna putin sos.

Se mananca cu drag la orice ora. Salata Caesar cu piept de pui este fresh, usor crocanta si plina de gust. Ador sosul asta care da savoare salatei.

Pentru inspiratie va las si reteta cu piept de pui si porumb.

Spor la bucatarit!

CategoriesMancaruri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *