P

Peste somn la cuptor, cu legume si sos olandez

In weekend am pregatit un peste somn la cuptor, cu legume si sos olandez.

Somnul este un peste rapitor de talie mare ce traieste in ape adanci cu fundul malos. Are o carne grasa si un gust putin diferit fata de pestii marini, dar este delicios daca il pregatesti cum trebuie. Imi place ca nu are multe oase, deci se mananca usor.

Fiind un peste cu carne grasa este foarte gustos daca il pregatim la gratar. De data asta am ales cuptorul pentru ca varianta cu gratar merge mai bine in sezonul cald.

Preparare pas cu pas peste somn la cuptor, cu legume si sos olandez

Ingrediente 4 persoane:

  • 4 rondele somn (sau fileuri)
  • 1lamaie mica
  • 4 morcovi
  • 1 broccoli
  • sare/piper
  • 3 linguri ulei
  • 25g unt
  • 1 lingura otet balsamic
  • 6 catei usturoi

Ingrediente sos olandez:

  • 2galbenusuri
  • 90g unt
  • sare
  • 1/2 lamaie

Mod de preparare:

Salaul se spala, se sterge bine in prosoape de hartie si se condimenteaza cu sare, piper si zeama de lamaie. Deasupra se toarna putin ulei si se amesteca bine.

Pe o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza pestele si se da in cuptor la 200 grade Celsius pentru cca. 25 -30 de minute. Durata de preparare poate varia in functie de grosimea pestelui. Daca rondelele sunt mai groase atunci vor sta mai mult la cuptor.

Cat sta somnul la cuptor pregatim sosul olandez si apoi legumele, deoarece ni le dorim calde la servire.

Preparare sos olandez

Sosul olandez se pregateste la bain marie, adica la aburi. Pregatim o craticioara cu apa, iar deasupra punem alta cratita, fara ca fundul acesteia sa atinga apa. Focul trebuie sa fie mic spre moderat. Galbenusurile se amesteca incontinuu cu zeama de lamaie si sarea, la bain marie, pana incep sa se ingroase. Operatiunea asta se face foarte bine cu un tel mic, este mai comod si eficient decat cu o lingura.
Cand galbenusurile au inceput sa se ingroase se adauga untul topit si racit, dar cate putin. Amestecam mereu pana la incorporarea completa la untului.

Punem sosul olandez intr-un bol mic si atunci cand s-a racit adaugam usturoiul pasat.
Daca treaba asta cu sosul olandez vi se pare prea complicata puteti face un sos simplu din usturoi/iaurt/lamaie sau poate un sos aioli.

Caramelizare morcovi


Pentru caramelizarea morcovilor punem o tigaie la foc cu 25g unt+1 lingura ulei. Cand s-a topit untul adaugam morcovii curatati, spalati si taiati in doua sau patru (depinde de marimea lor) plus putina sare. Amestecam usor si-I lasam la foc cateva minute dupa care adaugam putina apa, cca.50 ml si-i acoperim cu un capac. In momentul in care toata apa s-a evaporat punem otetul balsamic, amestecam si atunci cand observam ca morcovii s-au caramelizat inchidem focul.

In acelasi timp punem o cratita cu apa cu sare. Cand apa clocoteste adaugam buchetelele de broccoli. Broccoli trebuie sa fie fiert doar putin, sa nu-si piarda textura crocanta. Asadar eu l-am fiert cateva minute apoi l-am transferat pentru un minut in apa rece, dar recomandat este in apa cu gheata. Aceasta procedura ajuta la mentinerea unei culori intense. Ulterior el se va scurge bine.

Daca aveti un vas de fiert legumele la abur, atunci cu atat mai bine.

Pentru servire se aseaza pe farfurie cate o rondea de somn, cateva buchetele de brocolii si cateva bucati de morcov. Deasupra punem sos olandez, dar si o felie de lamaie pentru cine mai are nevoie.

Somnul este destul de gras, asa ca merge mai multa lamaie.

Este foarte gustos, hranitor si in combinatia asta merge perfect. Ma declar absolut multumita de acest peste somn la cuptor, cu legume si sos olandez.

Nu uitati sa mancati mai mult peste, macar de doua ori pe saptamana. Mai multe retete cu peste gasiti aici.

Spor la bucatarit!

CategoriesCu peste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *