Vremea cetoasa de azi m-a facut sa coc un chec cu unt in doua culori. Era prea mare tristete si mi-am zis ca ceva dulce sigur va smulge cate un zambet si va aduce o stare de bine.

Checul este un desert simplu, foarte popular in randul gospodinelor. Exista foarte multe variante de chec: cu unt, cu ulei, de post, cu fructe, ciocolata, nuci etc.

Important este ca retetele de chec sunt simple, cu ingrediente pe care le gasim in fiecare casa.

Preparare pas cu pas chec cu unt in doua culori

Ingrediente:

  • 5 oua (dimensiune medie)
  • 150g zahar
  • 180g faina
  • 100 g unt
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita extract vanilie
  • 1 praf sare

Mod de preparare:

Se aprinde cuptorul la 180 de grade Celsius si se pregateste tava. Eu am folosit o tava cu diametrul de 20cm. Pe fundul tavii se pune hartie de copt, iar marginea se da cu putin unt si se presara faina. Puteti folosi si tava de chec dreptunghiulara, dar de dimensiuni mici.

Ingredientele se cantaresc pentru a le avea la indemana.

Untul se topeste si se lasa la racit.

Ouale se mixeaza cu zaharul si un strop de sare timp de cca.5minute. De obicei nu separ ouale ci le bat impreuna, dar se poate sa le mixati separat.

Cand compozitia a crescut mult in volum si a capatat o culoare albicioasa adaugam cate putin din untul topit si vanilia pana la incorporarea totala. Se opreste mixerul si se adauga faina si praful de copt cate putin amestecand cu o spatula, de jos in sus prin miscari circulare.

Aceasta compozitie se imparte in doua parti aproape egale. Cea care este mai putina se amesteca cu doua linguri de cacao.

In tava turnam putin din compozitia alba (cam 3 linguri) apoi in mijlocul acesteia turnam compozitie cu cacao, apoi iar din cea alba si tot asa pana se termina. Eu am sperat sa-mi iasa un model mai frumos, dar trebuie sa mai exersez la distribuire.

Checul se da la copt pentru cca.45 de minute. Primele 20 de minute se coace la 180 grade Celsius (cuptor electric) si apoi se scade temperatura la 170 grade Celsius. Recomand sa faceti testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca s-a copt bine.

Cand este copt se scoate din tava si se intoarce cu fundul in sus. Se inlatura hartia  si se lasa la racit.

Cum decoram checul

Pentru a-i da un aer mai dichisit acestui chec cu unt in doua culori am incercat sa-l decorez. Din hartie de copt am decupat fasii subtiri de cca. 1 cm si le-am dispus sub forma unui grilaj pe partea superioara a checului. Deasupra cu ajutorul unei site am presarat cacao.
La sfarsit fasiile de hartie se indeparteaza usor si ramane un model. Cred ca trebuia sa las distante ceva mai mari pentru a obtine niste patratele mai mari.

Checul se taie felii si se serveste cu ceai, cafea sau lapte la micul dejun. Eu asa l-am gandit, dar puteti manca oricand vreti din el. Este delicios, cu gust usor de vanilie si cacao.

O reteta interesanta de chec cu unt gasiti si la Diva in bucatarie.

Spor la prajiturit!

CategoriesCopturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *