Stiti retetele alea simple cu care va rasfatau bunicile? Toate bunicile isi sufleca manecile, cauta ceva la indemana si fac magie. O placinta buna, o gogoasa, un fruct alintat, toate sunt magii de bunici.
Bunica a plecat dintre noi inainte de aparitia nebuniei fructelor exotice din supermarketuri sau a retetelor sofisticate.
Un malai bun cu prune, o placinta cu mere sau un compot din pere uscate in rola erau rasfaturile pentru nepoti.
Nu pot sa nu ma gandesc la bunica fara sa ma gandesc la fructe. Toate erau stranse si folosite, nimic nu se arunca, nimic nu ramanea necules. Din primele mere cazute, sau iarna cand focul ardea mereu in plita, in patelnea neagra (a se citi tigaie) se prajeau acei tocinei cu mere, uneori denumiti si pleatchi.
Ideea de chec cu mere si nuci de aici a pornit si se incadreaza perfect pentru retetele cu amintiri de la Selgros. Am vrut ceva simplu si la indemana, dar sa nu fie prajit.
Asta a iesit si a iesit tare bine.
Ingrediente:
- 3 oua
- 100g zahar brun
- 200g unt
- 100g iaurt
- 300g mere calite (cam 4 mere)
- 250 g faina
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 1/2 lingurita scortisoara
- 75g nuci
- 1 strop sare
Mod de preparare:
Cuptorul se porneste la 180 grade Celsius.
Tava de chec se unge bine cu unt si se presara cu faina sau se tapeteaza cu hartie de copt.
Merele se curata de coaja, se dau pe razatoarea mare si se calesc putin. Se scurge zeama.
Ouale se mixeaza cu zaharul si putina sare cateva minute. Se adauga cate putin untul topit si racit, iaurtul, scortisoara macinata si apoi faina cernuta si praful de copt.
La sfarsit se adauga merele calite si stoarse si nucile taiate grosier.
Compozitia de chec cu mere si nuci se toarna in tava.
Pentru décor folosim feliute subtiri de mar taiate pe jumatate si bucati de nuca. Feliutele se aseaza pe lungime, pe mijlocul checului.
Checul se da la copt pentru 45 de minute in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius.
Cand este copt se scoate din tava , se lasa sa se racoreasca si se pudreaza cu zahar.
Asadar aceasta reteta simpla de chec cu mere si nuci se face rapid, nu este nimic pretentios si rezultatul este delicios.
Sa nu va sperie textura usor umeda, asa este normal sa fie.
Spor la prajiturit si va las si o reteta de rulada cu mere.