Azi va aduc o placinta cu mere impletita. Desi poate la prima vederea poate parea ceva complicat este doar o placinta simpla, dar prezentata putin mai dichisit.
Asadar cu ingrediente simple ce se gasesc in fiecare casa putem face un desert ce va fi foarte apreciat. Pe langa gustul bun are si atuu-ul de a arata foarte bine si stim cu totii ca o mancare ce arata bine are numai de castigat.
Preparare pas cu pas placinta cu mere impletita
Ingrediente aluat:
- 500g faina
- 300ml lapte
- 1ou
- 75g zahar
- 1 lingura cu varf untura (sau unt peste 80% grasime)
- 20g drojdie
- 1 strop sare
Ingrediente umplutura:
- 1-1,2 kg mere
- 75 g zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 2 linguri pesmet (gris)
Decor:
- 1 ou pentru uns
- 1 lingura mac
Mod de preparare:
Faina se pune intr-un bol mai mare impreuna cu sarea.
Laptele se incalzeste usor impreuna cu zaharul. Se amesteca astfel incat zaharul sa fie topit.
Drojdia se dizolva cu doua linguri de lapte caldut.
Peste faina se toarna drojdia, oul si laptele caldut. Se amesteca pana se incorporeaza ingredientele, apoi se adauga untura la temperatura camerei. Se framanta cateva minute si se aluatul se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut pentru 40 de minute.
Mai exista si varianta de a pune aluatul la frigider acoperit cu o folie si de copt placinta dimineata. Eu asa fac de multe ori si iese foarte bine. Imi place varianta asta deoarece asa avem ceva proaspat si bun la micul dejun.
Merele se spala, se sterg si se curata de coaja. Se dau pe razatoarea cu gauri mari si se calesc intr-un vas, la foc mic. Calirea nu inseamna fierberea acestora ci doar inmuierea lor. Se lasa sa se raceasca apoi se adauga zaharul, scortisoara si pesmetul.
Aluatul se intinde pe o planseta presarata cu faina intr-o forma dreptunghiulara. O treime din acest aluat se taie fasii cu un cutit bine ascutit sau cu un taietor ondulat (din cel folosit pentru saratele).
Umplutura se intinde si niveleaza pe aluatul intins. Foaia de placinta se ruleaza pana ce ajunge la partea taiata fasii, Fiecare fasie se trage deasupra si capatul ei se baga pe dedesubt.
Placinta se pune in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit hartie de copt de la Misavan, foarte buna de altfel. Se unge cu ou batut si se presara cu mac.
Coacere:
Placinta cu mere impletita se coace la 170-180 grade in cuptorul preincalzit, timp de 45-50 de minute. Recomand ca la jumatatea timpului de coacere sa puneti o hartie de copt deasupra pentru a nu se rumeni excesiv.
Dupa coacere se scoate pe un gratar sau tocator de lemn si se lasa la racorit.
Este o placinta delicioasa perfecta pentru zile reci si nu numai.
Daca nu va surade ideea de placinta va recomand o prajitura cu mere si aluat sfaramicios.
Spor la prajiturit!