P

Prajitura cu mere si aluat sfaramicios

Prima prajitura din sezonul asta este prajitura cu mere si aluat sfaramicios. Probabil ca multa lume cunoaste aceasta reteta, cu mici variatiuni, dar pentru cine nu o stie las si eu reteta mea. E ceva usor de facut si bucura intreaga familie.

E plin de mere si mai ales cele ce cad de prin copaci sunt numai bune de pus in placinte si prajituri. Nu lasati sa se piarda.

De la reteta cu prajitura cu aluat sfaramicios si prune  am pornit si uite ce a iesit.

Prajitura cu mere si aluat sfaramicios

Preparare pas cu pas prajitura cu mere si aluat sfaramicios.


Ingrediente blat:

  • 150g unt rece
  • 1 ou
  • 50g zahar
  • 5g praf de copt (jumatate de pachetel)
  • 2 linguri apa rece
  • 300g faina

Ingrediente umplutura:

  • 1kg mere
  • 100g zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 linguri gris

Mod de preparare umplutura:

Merele spalate si curatate se dau pe razatoarea mare. Eu de obicei folosesc merele cu tot cu coaja. Daca doriti mai multa finete atunci decojiti-le.

Merele rase se pun intr-o cratita si se calesc la foc mic cat sa se inmoaie un pic. Se amesteca usor, dar nu se fierb. Se scurge din zeama lasata apoi se pune zaharul, scortisoara si grisul. Grisul are rolul de a mai absorbi din zeama merelor.

Se porneste cuptorul la 180grade Celsius.

Mod de preparare aluat:

Peste untul rece taiat cubulete se pun zaharul, faina, praful de copt si un strop de sare. Cu varful degetelor se amesteca aceste ingrediente pana obtinem un aluat nelegat format din farame.

Intr-un bol mic oul cu apa rece se bat putin cu furculita, apoi se rastoarna peste aluat. Se amesteca repede doar cat sa se lege aluatul. De regula aluaturile cu unt rece nu se framanta mult.

Doua treimi din aluat se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se niveleaza bine cu mana. Deasupra se toarna merele calite si scurse. Peste mere se pune aluatul pus deoparte. El se rupe (faramiteaza) in bucatele mici. Partea superioara de aluat nu va acoperi in totalitate merele, adica vor ramane si mici portiuni neacoperite. Asta e si farmecul acestei prajituri.

Prajitura cu mere si aluat sfaramicios se coace cca. 45 de minute la 180grade Celsius, in cuptorul preincalzit.

Prajitura cu mere si aluat sfaramicios

Dupa coacere prajitura se scoate pe un gratar si se lasa la racorit. Apoi se pudreaza cu zahar si se taie bucati.

Nimic complicat, doar o prajitura simpla si buna pentru familie.


Spor la prajiturit!

5/5 (1 Review)

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *