P

Prajitura cu aluat sfaramicios si prune

Intr-o zi, o fata de pe Instagram mi-a facut pofta cu o prajitura cu aluat sfaramicios si prune. Pentru ca pofta a fost asa de mare si aveam prune am purces la treaba.
Este prajitura aia ce-ti aduce aminte de copilarie, matusi, vecini si sfarsit de vara.

Se poate face cu mai multe feluri de fructe, dar si cu gemuri dense.

prajitura cu prune

Asadar reteta este cu inspiratie de la Nicoleta (Foodieopedia.ro), dar cu tusa proprie de executie. Sa o incercati ca sigur va face impresie buna pe masa.

Preparare pas cu pas prajitura cu aluat sfaramicios si prune

Ingrediente blat:

  • 150g unt rece
  • 1 ou
  • 50g zahar
  • 5g praf de copt (jumatate de pachetel)
  • 1/2 lingurita ghimbir praf
  • 2 linguri apa rece
  • 300g faina

Ingrediente umplutura:

  • 700-800g prune
  • 100g zahar (muscovado+ brun)
  • 1 lingurita rasa scortisoara
  • 1-2 linguri amidon alimentar

Mod de preparare:

Prima data preparam umplutura deoarece trebuie sa se racoreasca bine inainte  de a fi pusa pe blat.

Prunele spalate si fara samburi se taie in jumatati sau chiar sferturi daca sunt mai mari. Se adauga zaharul si scortisoara si se pun intr-o cratita cu fund dublu, la foc mic. Amestecam mereu si din momentul in care compozitia incepe sa fiarba, o lasam la cca 4-5 minute. La sfarsit adaugam amidonul si amestecam repede pentru a evita formarea cocoloaselor. Se mai lasa pe foc atat cattrebuie ca aceasta compozitie sa se ingroase, adica vreo 20 de secunde.
Se lasa la racorit.

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.

Pentru blat intr-un bol punem untul rece taiat bucatele, cu zaharul, faina si praful de copt. Amestecam rapid cu degetele si vom obtine un gen de aluat nelegat. Adaugam oul si doua liguri de apa rece si amestecam, dar nu mult ci doar cat sa se lege aluatul.

Pregatim o tava mai mica (a mea are 28/18cm) cu hartie de copt.  Punem aluatul cu mana si il apasam bine pe toata suprafata, dar nu inainte de a pastra cam 1/3 din aluat pentru partea de deasupra prajiturii.

Peste aluat vin prunele, iar deasupra vine aluatul ce l-am pus deoparte, dar rupt in bucatele mici deasupra. Nu trebuie sa se acopere perfect prunele.

prajitura cu prune
prajitura cu aluat sfaramicios si prune

Tava se da in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius si se coace cca. 45 de minute. Dupa coacere prajitura se lasa racit deoarece fierbinte se sfarama usor.

prajitura cu aluat sfaramicios si prune

Se portioneaza dupa dorinta si se mananca cu drag. Este o prajitura tare buna si relativ simplu de facut.

Va invit sa aruncati un ochi si la prajitura cu prune caramelizate!

Spor la prajiturit!

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *