Salata cu dovleac copt si branza este o salata de toamna, dar nu numai. Pe de-o parte are elemente de satietate, iar pe de alta ingrediente fresh asa cum ii sta bine unei salate.
Nu am ce povesti prea mult, doar va recomand sa consumati dovleac copt in perioada asta si pana in primavara. Dovleacul are numeroase proprietati benefice pentru organism.
Alte retete cu dovleac de pe blogul meu le gasiti aici.
Preparare pas cu pas salata cu dovleac copt si branza
Ingrediente 2 persoane:
- 125 g rucola (spanac, valeriana)
- 2 felii dovleac
- 100g gorgonzola (sau alta branza sarata)
- 2 linguri mix de seminte (floarea soarelui, dovleac, in)
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 strop sare
- 1 ligurita miere de albine
Mod de preparare:
Dovleacul se coace in cuptor, in tava, cu hartie de copt la 190 grade Celsius. Dupa coacere el trebuie sa fie moale si chiar usor rumenit deasupra.
Rucola se spala, se scurge bine si se zvanta astfel incat sa fie uscata. De obicei rucola, la fel ca si valeriana se inmoaie foarte repede dupa ce a fost adaugat dressingul. Pentru salata asta rucola mi se pare cea mai potrivita pentru ca echilibreaza gustul dulce al dovleacului si cel sarat al branzei. Daca nu aveti, merge si spanac baby sau valeriana.
Pregatim dressingul amestecand intr-o cescuta: uleiul, zeama de lamaie, mierea de albine si sarea.
Taiem cubulete dovleacul dupa ce am indepartat coaja si apoi branza.
In doua farfurii asezam prima data rucola, apoi adaugam bucatelele de dovleac copt si gorgonzola. Presaram semintele si turnam dressingul doar inainte de servire. Pentru un gust mai bun recomand sa coaceti putin semintele intr-o tigaie fara ulei. Atunci cand sunt coapte (nu prajite foarte mult) li se intensifica gustul. Daca nu aveti seminte puteti folosi nuci.
Salata asta merge pentru o cina usoara sau chiar o garnitura langa o carne slaba. Puteti adauga si niste crutoane sau o bucata de bagheta proaspata.
Sa aveti pofta!