Iata ca a venit timpul sa fac niste islere delicioase. Islerele sunt fursecuri fragede cu nuci, umplutura de unt, cacao si rom, cu glazura de ciocolata.
Din cate stiu sunt prajituri traditionale in Ardeal si mereu pe masa de Sarbatori. Recent, cei din Breasla Bucatarilor din Brasov au decis sa promoveze aceste prajituri intr-un mod inedit, acestea fiind aduse in prim plan. Astfel ca daca mergeti in Brasov le puteti gasi in multe locuri, doar ca in fiecare loc islerul e putin altfel. Despre aceasta “miscare” dulce puteti citi aici.
Eu am urmat reteta clasica de islere din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, dar reteta este foarte vresatila. Se pot folosi diferite umpluturi, iar glazura poate fi si alta, nu doar ciocolata. Este prima data cand fac reteta asta si sunt tare incantata. Zic sa o notati pentru masa de Craciun.
Preparare pas cu pas- islere-reteta clasica :
Ingrediente aluat:
- 250g faina
- 200g unt (peste 80% grasime)
- 100g nuci macinate
- 70g zahar pudra
- 1 lingurita extract de vanilie
Ingrediente crema:
- 200g unt (80% grasime)
- 2 oua
- 140 g zahar
- 50g cacao
- 1 lingura rom (sau o lingurita esenta de rom)
- 2 linguri lapte sau apa
Ingrediente glazura:
- 100g ciocolata (peste 50% cacao)
- 3 linguri lapte
- 1 cubulet unt
Decor:
- nuci
- flori comestibile
Mod de preparare:
Intr-un castron se amesteca untul moale cu zaharul pudra, se adauga faina impreuna cu nuca macinata si vanilia. Se amesteca cu lingura sau telul, apoi putin cu mana pana cand se incorporeaza faina, fara sa se framante.
Aluatul se acopera cu o folie sau servet si se lasa la frigider timp de 30 de minute.
Dupa aceea pe o planseta presarata cu faina se intinde aluatul, dar nu tot deodata. Deoarece este putin sfaramicios recomand sa impartiti aluatul cam in trei bucati. Le intindeti pe rand, cu sucitorul.
Foaia ar trebui sa aiba 4-5mm. Ea se decupeaza cu un decupator sau chiar un pahar mai mic acestea fiind mereu date prin faina pentru a nu se lipi de aluat. Eu am facut doua marimi de islere.
Cuptorul se porneste la 170-180 grade Celsius .
Rondelele de aluat se pun in tava tapetata cu hartie de copt cu ajutorul unui cutit cu lama subtire. Se coc in cuptorul preincalzit cca. 15 minute, atat cat sa fie coapte si foarte putin aurii la culoare.
Dupa coacere sunt foarte fragede asa ca le lasam putin la racorit, apoi tot cu cutitul le scoatem usor din tava.
Crema:
Crema este una clasica, o crema fiarta cum mult se facea inainte si putin acum.
Intr-o oala de inox cu fund dublu (preferabil) se mixeaza ouale cu zaharul, 1-2 minute, apoi se dilueaza cu laptele si se amesteca cu un tel cca.10 minute la bain marie (baie de aburi) pana se ingroasa ca un sos.
Cand se ia de pe foc se toarna imediat cacaoa cernuta si se amesteca pana se racoreste bine. Se adauga untul moale in 2-3 reprize si se amesteca pana se incorporeaza. La sfarsit se adauga romul sau esenta de rom.
Asamblarea fursecurilor:
Pentru asamblare intindem toate rondelele pe masa si jumatate dintre ele le umplem in mijloc cu o lingurita generoasa de crema. Asezam deasupra alta rondea si apasam usor pana se observa crema pe margini.
Mie mi-au iesit cam subtiri islerele, cred ca ar fi trebuit ceva mai grosute.
In cartea de bucate spune ca rondelele superioare se glazureaza separat si abia apoi se pun deasupra. Eu am glazurat islere dupa ce am lipit rondelele intre ele.
Pentru glazura, ciocolata se topeste la bain marie impreuna cu laptele si untul. Cu o lingurita se intinde ciocolata topita pe fiecare isler. Traditional se decoreaza cu nuci. Eu am strecurat si cateva petale de flori comestibile uscate.
Islerele sunt delicioase si satioase, asa ca sa le mancati cu masura.
La sfarsit va recomand si paleurile cu ciocolata, tot o reteta veche si faina.
Spor la prajiturit!