P

Paleuri cu ciocolata-reteta veche

Dintre prajiturile de altadata, paleurile cu ciocolata sunt mereu in amintirile mele din adolescenta. Pe atunci erau in top la evenimente festive si de obicei le gaseai la laboratoarele de cofetarie.

Mereu m-am intrebat cum se fac, dar nu m-am mobilizat niciodata la modul concret. Asa ca, la Sarbatorile de Paste mi-am propus sa mai fac si ceva nou asa ca am ales paleurile cu ciocolata dupa reteta celebrei Silvia Jurcovan.

Desi ma asteptam sa fie o treaba mai complicata am avut surpriza unei retete fara batai de cap.

Sper sa va inspire si pe voi.

Ingrediente paleuri cu ciocolata-reteta veche:

  • 200g unt
  • 200g zahar pudra
  • 4 oua mari
  • 200g faina
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 lingura de rom

Ingrediente crema:

  • 100g ciocolata (cu peste 50% cacao)
  • 50g unt
  • 250g smantana cu peste 30% grasime (eu am folosit si mascarpone)

Decor:

  • 100g ciocolata (cu peste 50%cacao)
  • 50ml lapte

Mod de preparare paleuri cu ciocolata-reteta veche:

 Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si se tapeteaza o tava cu hartie de copt

Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul pudra si romul, nu foarte mult ci cat sa se topeasca putin zaharul. Peste spuma se adauga galbenusurile si untul topit si racit.

 

Compozitia se amesteca de 4-5 ori prin rasturnare cu ajutorul unei furculite, apoi se pune toata faina si se amesteca bine, tot prin rasturnare pana cand se incorporeaza. Compozitia va fi moale si putin spumoasa.

 

Cu o lingurita se ia numai din marginea compozitiei (fara sa se mai amestece in compozitie, pana la sfarsit) o cantitate mica, cca jumatate de lingurita si se pune in tava. Nu uitati sa lasati o distanta de cca 2 cm intre fursecuri deoarece la copt se latesc destul de mult.

Paleurile cu ciocolata se coc 12-15 minute la 180 grade, pana se rumenesc putin.

Dupa coacere ele vor fi foarte fragile, dar la racire devin crocante.

Din aluatul preparat am copt aproape trei tavi de fursecuri.

Dupa racire acestea se pastreaza in cutii metalice si se pot umple cu crema sau se pot manca simple sau glazurate.

Mod de preparare crema paleuri cu ciocolata-reteta veche :

 Smantana se pune intr-o cratita, la foc mic pentru a o infierbanta (nu a o fierbe). Deasupra se adauga untul si ciocolata rupta bucatele. Se amesteca bine cu un tel pana ce ciocolata s-a topit in totalitate si s-a incorporat in smantana. Vasul se da rece pentru cca 2 ore apoi se mixeaza cateva minute.

Daca dorim sa folosim mascarpone in loc de smantana procedem putin altfel. Ciocolata se topeste la bain marie impreuna cu untul. Peste aceasta se adauga mascarponele si se amesteca bine pana la incorporarea totala.

Crema se da la rece pentru cel putin 30 de minute.

Pentru asamblare punem cam o lingurita de crema de ciocolata pe un fursec si apoi il lipim cu un altul.

Paleurile cu ciocolata trebuie decorate si asta o facem cu ciocolata topita. Topim ciocolata la bain marie impreuna cu laptele si apoi o punem intr-o punga mai tare. Taiem foarte putin din varf si glazuram paleurile.

Astfel dichisite le asezam pe un platou si le lasam la rece cat sa se intareasca glazura.

Daca le pastram mai mult timp le punem intr-o cutie sau le acoperim cu o folie pentru a nu prelua din mirosurile din frigider. Ele vor deveni fragede si sunt bune tare.

Alta varianta delicioasa de fursecuri cu ciocolata ar fi crinkles, o reteta ce creeaza dependenta.

Spor la prajiturit!

 

 

 

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *