Rulada din albusuri cu crema de vanilie este ultimul meu desert. Pentru ca aveam niste albusuri congelate m-am gandit sa fac o rulada. Nu am avut o reteta ci doar am improvizat si mi-a iesit foarte bine.
Aceasta rulada poate fi umpluta cu orice crema doriti: ciocolata, caramel, mascarpone cu fructe etc. Pentru ca noi suntem fani crema de vanilie am zis sa incerc cu ea, asta pentru ca de obicei la rulade foloseam mai mult frisca si mascarpone.
Asadar la reteta asta se pot folosi albusurile pentru blat si galbenusurile pentru crema. Uite asa am facut si niste foi pentru pavlova pe care le-am depozitat intr-o cutie metalica pentru doua-trei zile.
Ingrediente blat:
- 5 albusuri
- 125 zahar
- 100g faina
- 2 linguri cacao
- 1 strop de sare
- 1/2 lingurita praf de copt
Ingrediente crema de vanilie:
- 450ml lapte
- 75 g zahar
- 4 galbenusuri
- 2 linguri amidon alimentar din porumb
- 1 lingurita extract natural de vanilie
- 50g unt
- 150g capsune
Decor:
- capsune
- afine
- mure
- menta proaspata
- 1 lingura zahar pudra
Mod de preparare rulada din albusuri cu crema de vanilie:
Daca folosim albusuri congelate, asa cum am folosit eu le lasam la dezghetat la temperatura camerei.
Pregatim o tava de aragaz si o tapetam cu hartie de copt pe care eu am si uns-o cu cateva picaturi de ulei.
Aprindem cuptorul la 175-180 grade Celsius.
Albusurile se mixeaza cu zaharul si sarea. Apoi se adauga cacaoa, faina si praful de copt cernute. Se presara cate putin si se incorporeaza cu o spatula amestecand usor de jos in sus.
Aluatul se toarna in tava si se pune la copt in cuptorul preincalzit, timp de 10-12 minute.
Atunci cand foaia de rulada este coapta se scoate din tava cu tot cu hartia de copt si se aseaza pe un blat din lemn pentru cateva minute, cat sa se racoreasca. Apoi se ruleaza usor cu tot cu hartie. Astfel vom putea rula mai usor atunci cand o vom umple.
Pentru crema de vanilie amestecam cu un tel galbenusurile impreuna cu zaharul si amidonul intr-o cratita de inox. In alta cratita punem laptele la foc mic. Cand acesta se infierbanta se toarna cate putin peste prima compozitie. Se amesteca energic cu telul pentru a nu se face cocoloase. Compozitia obtinuta se pune la foc mic si se amesteca pana se ingroasa.
Cratita se da deoparte si crema se amesteca pentru a se racori usor. Se adauga untul si extractul de vanilie si se da la frigider pentru 30 de minute.
Fructele se spala si se pun pe servetele pentru a absorbi rapid apa. Capsunele pentru interior se taie cubulete mici, iar celelalate in felii sau jumatati.
Crema de vanile se intinde cu spatula peste foaia de rulada si apoi se presara capsunele taiate cubulete. Se lasa 1-2 linguri de crema ce o vom folosi pentru exterior.
Se ruleaza usor, dar destul de ferm. Dupa rulare se intinde pe lungimea ruladei o fasie de crema pentru a putea fixa fructele pentru decor. Acestea se aseaza astfel incat sa faca prize cu crema de deasupra.
La sfarsit se pudreaza cu zahar pudra si se da la rece pentru cel putin 30 de minute inainte de taiere.
Rulada din albusuri cu crema de vanilie este un desert de casa numai bun de savurat cu familia intr-o zi de duminica. Fructele aduc nota de prospetime si imbunatatesc mult si aspectul ruladei.
Pe blog am mai multe retete de rulade de unde va puteti inspira pentru alte creme sau combinatii.
Daca va plac visinele va las si reteta de prajitura cu albusuri si visine a Cristinei de la Diva in bucatarie.
Spor la prajiturit!