De cate ori faceam dulceata de nuci verzi ma tot gandeam ca e vremea si pentru un lichior de nuci verzi. Desi nu ma dau in vant dupa lichioruri asta mi se parea interesant, mai ales ca am auzit multe lucruri despre el.
Lichiorul de nuci verzi poarta o legenda cu el si se spune ca ar avea multe proprietati: regleaza colesterolul, rezolva probleme digestive si anemia, creste imunitatea.
Reteta am facut-o anul trecut si abia acum reusesc sa pun reteta, gandindu-ma ca poate fi de folos.
Pentru acest lichior sa stiti ca puteti folosi si cojile ce raman atunci cand pregatim dulceata de nuci verzi si chiar cojile verzi ce raman toamna dupa ce cad nucile.
Ingrediente pentru lichior de nuci verzi:
- 15 nuci verzi
- 250g zahar
- 500ml alcool alimentar rafinat de 90 grade
- 1/2 de lamaie
- 200ml apa
- 2 batoane scortisoara
- 6 cuisoare
Mod de preparare lichior de nuci verzi:
Nucile verzi se clatesc sub jet de apa si se taie in sferturi.
Intr-un borcan de sticla se pune apa amestecata cu zaharul, nucile verzi taiate, lamaia taiata bucati, alcoolul si condimentele. Borcanul se inchide si se lasa intr-un loc cu insorit.
Daca folositi un alcool mai slab sau varianta cu votca/tuica atunci puteti sa nu puneti apa.
Nucile trebuie sa stea la macerat cca 40 de zile. In acest timp incercati sa mai agitati borcanul de vreo doua ori. De asemenea puteti mari putin cantitatea de zahar daca va plac bauturile mai dulci.
Dupa aceste zile de macerat lichidul format va avea o culoare inchisa la culoare, spre negru. Lichiorul se strecoara prin sita. Pentru a scapa total de impuritati va recomand sa puneti putin tifon in sita.
Sticlele se inchid bine si se pastreaza in loc racoros si intunecat.
Lichiorul de nuci are un gust usor amarui si se bea cu moderatie. Am inteles ca el se foloseste si ca medicament, dar nu pot da prea multe detalii in acest sens.
Pentru inspiratie va las si reteta de lichior de nuci verzi a fetelor de la Bucataresele vesele care e putin altfel de a mea.
Sa aveti spor!