Dulceata de nuci verzi face parte din delicatesele boieresti. Alaturi de un pahar de apa rece, cheseaua cu dulceata si lingurita de argint faceau parte dintr-un ritual al acelor vremuri. Este vorba despre tihna si bucuria de a savura ceva bun facut in casa.
Recunosc, am facut pentru prima oara dulceata de nuci verzi si mi-a iesit foarte bine. Ma descurc la dulceturi si asta pentru ca am avut invatator bun. Este vorba despre mama, cea pe care toata copilaria mea am urmarit-o in actiune.
Nucile verzi sunt bune pentru dulceata pe la sfarsitul lunii mai, inceput de iunie. Operatiunea este una putin mai meticuloasa in comparatie cu alte dulceturi, dar merita orice efort.
Ingrediente:
– 90-100 de nuci verzi
– 1kg zahar
– 700ml apa
– 1 lamaie
Mod de preparare:
Prima data pregatim un vas cu apa, ne punem manusi de cauciuc (mai grosute ) si ne apucam de curatat nucile. Cum le curatam le dam drumul in apa rece.
Nucile vor sta in apa 2-3 ore, timp in care schimbam apa de vreo doua ori.
Zaharul si apa se pun la fiert pentru sirop, la foc potrivit. Cand incepe sa se lege un pic ( cam dupa vreo 10 min de cand incepe sa fiarba) se adauga nucile bine scurse de apa.
Lasam la fiert pana se leaga siropul. In acest timp amestecam din cand in cand si strangem bine spuma. Cu vreo 10 minute inainte de a lua dulceata de nuci verzi de pe foc adaugam zeama de lamaie. Eu am pus zeama de la jumatate de lamaie, iar cealalta jumatate am adaugat-o bucatele.
Dulceata de nuci verzi se lasa la racit punandu-se deasupra un prosop de bumbac curat si usor umed. Cand este rece dulceata se toarna in borcane bine spalate si uscate. Eu tin borcanele cateva minute in cuptor ca sa fie fara pic de umezeala. Se inchid bine, se eticheteaza si….la camara cu ele.
Din cantitatile date mi-au iesit trei borcanele de 400g.
Pe timp de iarna ne vom alinta cu dulceata de nuci verzi. O putem servi ca atare, dar si alaturi de clatite sau inghetata.
Nu uitati ca din nuci verzi se poate prepara si un lichior cu proprietati multiple.
Spor la treaba!
Am zis să fac și eu pentru prima dată pentru că îi place tatălui meu tare mult. Anul trecut a făcut el, dar anul asta mă gândesc să-l salvez de la această muncă.
Nu as avea rabdare sa fac… Este singura dulceata pe care as cumpara-o daca mi-ar fi pofta!
Asta este si reteta mea! Atat ca la mine o apuca iarna… 🙂
excelenta reteta. Apropo de comentariile de mai sus,LA MINE NU APUCA NICI LUNA URMATOARE!!!!!
chiar doream sa fac si cautam o reteta…este ,, ordin ,, de la sotu , care o adora …sper insa ca nu este tarziu de facut . O intrebare te rog , le mai sterilizam sau nu este nevoie / !!!!!??
A, nuci. Ca eu altcevam inteles. Si navea nici un sens ca nam vazut de cat galbeni nu si verzi.
Va rog descrieti momentul cand nucile sunt bune pentru dulceata?
cum trebuie sa fie nucile?de unde stiu ca nu sunt prea batrane pt dulceata?