Am facut o super rulada de bezea cu frisca si m-am grabit sa o sct in lume. E prea buna, prea usor de facut, prea faina ca sa nu fie incercata. Pe langa astea am si valorificat o punguta cu albusuri congelate.
Inspiratia vine de la Pavlova– un desert creat special pentru o balerina faimoasa.
Preparare pas cu pas rulada de bezea cu frisca
Ingrediente foaie:
- 5 albusuri (150g albus)
- 225 g zahar tos
- 1 lingura zeama de lamaie (sau otet de vin alb)
- 1 lingura cu varf amidon alimentar
- 1 strop sare
Ingrediente umplutura:
- 400ml smantana pentru frisca (30% grasime)
- 30g zahar
- 2 linguri dulceata de afine
- 2 linguri peltea coacaze
- 1 pliculet intaritor frisca
Mod de preparare:
Daca folositi albusuri congelate asa cum am facut eu, atunci le lasati la decongelat in frigider de pe o zi pe alta.
Aprindeti cuptorul la 150grade Celsius.
Mixati albusurile cu un strop de sare pana se formeaza o spuma usoara apoi adaugati zaharul putin cate putin. Se mixeaza mereu la o viteza medie (nicidecum putere maxima) pentru a se ingloba zaharul.
Cand compozitia s-a format avand o bezea densa si lucioasa adaugati zeama de lamaie si amidonul alimentar. Amidonul alimentar pe baza de porumb are rolul de a forma si mentine acea cremozitate din interior.
Intindeti bezeaua pe hartia de copt intr-un strat uniform. Eu am folosit tava de la aragaz.
Bezeaua se coace la 150 grade Celsius cu ventilatie cca. 25 de minute. Foaia trebuie sa fie usor crocanta deasupra.
Cat timp se coace bezeaua faceti crema.
Mixati smantana pentru frisca cu putin zahar pana se leaga usor, apoi adaugati intaritorul si mixati pana ce crema devine densa. Am ales sa folosesc intaritor pentru a avea o frisca mai stabila. Mi-am dorit doar frisca simpla deoarece mi se pare cea mai reusita combinatie alaturi de bezea.
Observ ca cele mai multe retete de Pavlova din Romania au crema pe baza de mascarpone, tocmai pentru stabilitate si rezistenta, dar asta denatureaza putin gustul original al Pavlovei.
E strict doar opinia mea, puteti folosi si o combinatie de frisca cu mascarpone daca va place.
Dupa coacere transferati foaia de bezea pe o alta hartie de copt astfel incat partea ce a fost la fundul tavii sa fie spre exterior. Intindeti crema cu o spatula si apoi distribuiti dulceata de afine si pelteaua. Puteti folosi si fructe proaspete: capsuni, zmeura, afine.
Urmeaza rulatul, adica ultima parte. Rulati rulada cu ajutorul hartiei de copt fara sa va fie frica. Chiar daca mai sare cate o bucatica, finalul va fi delicios.
Acoperiti rulada cu o folie si lasati-o la rece vreo doua ore inainte de taiere.
Rulada de bezea cu frisca se va taia usor. Miezul e unul cremos, iar crusta exterioara ramane usor crocanta. Recomand sa fie mancata in aceeasi zi, maxim a doua zi de la pregatirea ei.
Pentru inspiratie va las si colectia mea de retete din albusuri.
Spor la prajiturit!