Zilele trecute am facut cel mai fain chec din albusuri cu cacao si cafea. De multe ori retetele reusite sunt in urma unor experimente ciudate sau atunci cand nu te astepti prea tare.
Am copt un cozonac si am ramas cu patru albusuri. Mi-am zis ca nu are sens sa le mai congelez si ca mai bine fac rapid un chec pentru micul dejun. Ca sa-i dau un plus de savoare m-am gandit ca putina ciocolata si cafea nu i-ar strica deloc.
A iesit asa fain la gust, dar si la textura incat vreau sa impartasesc cu voi reteta asta.
Pentru ca e sezonul in care ramanem cu albusuri va sugerez si alte retete cu albusuri: briose cu cacao si fructe de padure sau rulada cu crema de vanilie.
Preparare pas cu pas chec din albusuri cu cacao si cafea
Ingrediente:
- 4 albusuri
- 100g zahar
- 125g unt 82% grasime
- 150g iaurt
- 25g cacao
- 2 linguri ciocolata bucatele
- 2 linguri cafea concentrata
- 175g faina
- 10g praf de copt
Mod de preparare:
Aprindem cuptorul la 180 grade Celsius si pregatim o tava de chec ceva mai mica. Tava o ungem cu unt si o presaram cu faina sau o tapetam cu hartie de copt.
Topim untul si il lasam la racit.
Albusurile se bat spuma cu zaharul cateva minute, pana ce zaharul s-a topit. Compozitia nu va fi foarte tare ca la bezea deoarece cantitatea de zahar este mai mica. Deasupra se toarna iaurtul si untul topit si racit. Se amesteca usor cu miscari largi.
Se adauga cate putin faina, cacao si praful de copt si se incorporeaza in compozitie. Adaugam si jumatate din ciocolata bucatele si cafeaua concentrata. Asta cu cafeaua este optional. Daca nu va place puteti renunta la ea.
Compozitia de chec se toarna in tava. Deasupra se pun bucatelele de ciocolata ramase.
Tava se da in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru cca.40 de minute. Inainte de a scoate checul din cuptor faceti testul cu scobitoarea.
Il scoatem usor din tava si il lasam la racorit pe un gratar sau tocator din lemn.
Checul asta e atat de simplu si atat de bun. Teoretic am vrut sa valorific cumva albusurile ramase si practic am descoperit un chec delicios, cu textura moale si gust de ciocolata si cafea.
Spor la prajiturit!
Voi incerca si eu aceasta reteta. Mi-au ramas 4 albusuri de la ciorba raduteana si acest chec este perfetc. Multumesc!
Cu drag, sper sa-ti placa!
In curand voi posta si alte retete cu albusuri :).
Multumesc pentru această reteta. Ne-a plăcut f mult, de 2 ori am facut si a iesit delicios de fiecare data ( cu fulgi de migdale pe deasupra arata intr-un mare fel)
Ma pregătesc sa il fac iar, mi-au rămas niște albusuri de la cozonac 😉
Mult succes!
Ma bucur mult ca a fost pe gustul dumneavoastra si va multumesc pentru feedback!
Multumesc pentru reteta! Foarte fain a iesit checul. Cred ca data viitoare il voi face putin mai dulce, eu fiind iubitoare de prajituri mai dulci ???? a iesit foarte pufos si aromat.
Multumesc pentru aprecieri! Eu mai reduc zaharul pe considerente de sanatate, mai ales ca el se gaseste ascuns in multe preparate.
Daca va place mai dulce puteti creste un pic cantitatea de zahar sau puteti sa-i puneti o glazura.