Cred ca si voi doriti niste prajituri piersicute, doar asa ca sa va aduceti de vremurile cand erau la moda. Cei mai tineri ce au alte amintiri dulci pot fi partasi la bucuria asta si chiar pot incerca reteta.
M-am apucat de facut prajituri pe la 13 ani. Pe atunci nu aveam prea multe ingrediente la indemana si nici retete complexe. Faceam prajituri cu untura (cornulete, nucusoare, fursecuri), iar piersicutele cred ca au fost primele prajituri mai sofisticate. Reteta am primit-o de la matusa mea si am si acum foaia scrisa.
Recunosc ca am mai scazut putin cantitatea de zahar si am renuntat la colorantii artificiali pe care am incercat sa-i inlocuiesc cu o varianta mai prietenoasa pentru organism.
Nu au iesit ele super aspectuoase, dar ma bucur ca le-am refacut dupa atatia ani. De asemenea ma bucur ca le pot pune pe blog sa fie alaturi de alte retete din copilaria mea, un fel de mostenire pentru ai mei si pentru voi.
Preparare pas cu pas piersicute-reteta de altadata
Ingrediente:
- 250g unt 80% grasime
- 150g zahar pudra
- 3 oua
- 550g faina
- 10g praf de copt (un pachetel)
- un strop sare
Crema:
- 250 unt 80% grasime
- 50g cacao
- 150g zahar pudra
- 1- 2linguri de rom (sau o lingurita esenta)
Pentru glazura:
- 100g zahar tos
- 100g zmeura congelata ( pentru culoarea roz)
- 1/4 lingurita sofran + 75ml apa (pentru culoarea galbena)
Mod de preparare:
Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pudra si praful de sare. Se adauga apoi ouale pe rand pana se incorporeaza perfect. La final punem faina si praful de copt si formam aluatul.
Aprindem cuptorul la 180 grade Celsius si pregatim tava de la argaz cu hartie de copt.
Modelam cu mana bilute mici din aluat pe care le asezam cu distanta intre ele deoarece vor creste la copt. Tava se da la cuptor pentru cca. 25 de minute. Bilutele din aluat trebuie sa fie usor rumenite. Nu va speriati daca le vedeti usor crapate.
Din aluatul obtinut am copt doua ture, adica o tava si jumatate.
Se lasa la racit, preferabil peste noapte pentru ca se mai inmoaie se se scobesc mai usor. Cu un cutit micut se scobesc usor in mijloc, dar cu grija sa nu se rupa marginile sau sa treca cutitul dicolo. Oricum o sa fie si cateva accidente si alea sunt numai bune de gustat.
Pentru crema mixam untul la temperatura camerei cu zaharul pudra. La final adaugam cacaoa, romul si putem pune chiar si doua, trei linguri din firmiturile rezultate la scobit. Ele leaga putin compozitia. Restul de firmituri le puteti folosi la un salam de biscuiti/mingiute de biscuiti cu nuca, adica nicidecum sa le aruncati.
Umplere si colorarea piersicutelor
Pregatim bolurile pentru colorare. Pentru culoarea rofie am folosit zmeura congelata pe care am pasat-o cu un blender de mana si apoi am strecurat compozitia. Pentru culoarea galbena am folosit putin sofran pe care l-am pus in apa si apoi l-am strecurat. Ideal ar fi ca sofranul sa stea in apa macar 15 minute.
Fiecare biluta se umple cu crema si apoi se lipesc doua cate doua. Inmuiem fiecare capat in alta culoare si apoi le dam prin zahar tos.
Se aseaza pe o tava si se lasa la zvantat.
Eu am ales varianta de colorare naturala, asta pentru ca nu am colorati si nici nu prea vreau sa-i folosesc. Cu coloranti alimentari s-ar putea obtine niste culori mai intense, dar eu sunt multumita de rezultat. Galbenul a fost cam pal la contactul cu fursecul, dar e foarte bine asa.
Astea sunt fursecurile piersicute din copilaria mea.
Spor la prajiturit!